Jetoanele nefungibile sau Non-fungible tokens au ajuns să reprezinte și animale din lumea vie nu doar natura din operele de artă
Publicat de Corina Muntean, 11 februarie 2022, 11:07
Mai nou, vânzarea de NFT-uri cu animale sunt utilizate ca o nouă sursă de venit pentru o rezervaţie din Africa de Sud, în căutarea strângerii de fonduri.
Un leopard în vârstă de patru ani din Africa de Sud, pe nume Tlalamba, este cel mai râvnit animal din rezervaţia sa printre cumpărătorii interesaţi de un nou proiect ce constă în vânzarea de jetoane nefungibile (NFT-uri) în scopul strângerii fondurilor pentru conservare. NFT-urile reprezintă o formă de criptoactive a căror popularitate a explodat anul trecut. O multitudine de tipuri de obiecte digitale – de la opere de artă la înregistrări video şi chiar şi tweet-uri – pot fi cumpărate şi vândute ca NFT-uri, care folosesc semnături digitale unice certificând faptul că acele piese sunt ”originale”. Practic, jetoanelor nefungibile le corespund fișiere de diverse formate, în funcție de natura procesului de creație: fotografii, picturi, sculpturi, înregistrări audio, videoclipuri etc. Dar WildEarth, un serviciu de streaming cu animale sălbatice, s-a gândit să mizeae pe NFT-uri asociate unui număr de 25 de animale proeminente, precum Tlalamba, din rezervaţia Djuma din Africa de Sud. Cumpărătorii vor obţine acces special la imagini, înregistrări video şi informaţii despre animale printr-o aplicaţie, ce le permite de asemenea să discute şi cu alţi proprietari de NFT-uri. În plus, printre altele, au drept de vot pentru alegerea numelor puilor pe care Tlalamba îi aduce pe lume. 40% din încasări sunt direcţionate către custodele habitatului animalelor, până în prezent fiind colectaţi aproximativ 16.000 de dolari americani pentru rezervaţia Djuma prin intermediul a peste 1.000 de vânzări. Fiecare NFT are o valoare de aproximativ 200 de dolari americani. Graham Wallington, cofondatorul WildEarth spune că inițiativa a permis entuziaştilor să dobândească un sentiment de custodie pentru animalele pe care le iubesc, oferind în acelaşi timp o potenţială sursă de venituri sigură şi cu impact redus pentru acțiuni de conservare la nivel global. NFT-urile vor trebui totuşi să fie tranzacţionate pe piaţa secundară, oferind redevenţe continue custozilor habitatelor, pentru ca ele să se transforme într-un flux de venit viabil și nu se ştie încă dacă există cerere în acest sens. Totuși, odată pornit pe acest drum, Wallington îşi concentrează atenţia pe expansiune, cu speranţa că va include şi rezervaţii din sudul ţării, cum ar fi cele în care trăiesc pinguini, iar ulterior rezervaţia Maasai Mara din Kenya. Interesant acest nou pariu pe NFT-uri, cu siguranță vom mai auzi de astfel de inițiative, în care tehnologia blockchain se îmbină cu finanțele, tot mai des de-aici încolo.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.