ITM Mureș, pregătit să sprijine ucrainenii care vor să se angajeze

Publicat de MIRELA ROTAR, 10 martie 2022, 11:14 / actualizat: 10 martie 2022, 16:34
Autoritățile române au decis că refugiații vor putea munci pe teritoriul României pentru o perioadă limitată.
În contextul actual, legislația muncii a fost adaptată pentru a le ușura ucrainenilor integrarea pe piața muncii și a-i proteja de posibile discriminări la locul de muncă.
Astfel, ei beneficiază de aceleași drepturi ca angajații români și se vor putea angaja chiar și fără dovezi de calificare sau experiență timp de un an, spune directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Mureș, Eva Man:
Putem să venim în sprijinul cetățenilor ucraineni intrați legal pe teritoriul României și să le spunem că pot fi încadrați în muncă fără avizul de angajare. Ei beneficiază de toate măsurile asigurărilor din sistemul public de șomaj. Integrarea în muncă a cetățenilor ucraineni proveniți din zona de conflict și care nu dețin dovezi care să probeze pregătirea profesională sau experiența necesară pentru ocuparea unui loc de muncă se poate face timp de 12 luni cu posibilitatea de a se prelungi încă 6 luni.
În plus ITM Mureș este pregătit să ofere consultanță în limba engleză ucrainenilor care au nevoie de ajutor. Eva Man:
Îi putem îndrepta și către ITM Mureș de unde pot să primească și să beneficieze de informații utile. Vom pune la dispoziție un angajat care va vorbi limba engleză, probabil că și ei o cunosc. Alte instituții cu competențe în domeniu, inclusiv Serviciul de Imigrări Mureș, pot oferi și ele îndrumare și sprijin persoanelor care îl vor solicita.
ITM Mureș se va asigura că toate raporturile de muncă din județ sunt conforme legislației în vigoare și nu se așteaptă ca refugiații ucraineni să se confrunte cu discriminări, dacă vor fi angajați de firmele românești.
Vlad Todoran