ITER: cel mai mare reactor de fuziune nucleară începe asamblarea

Publicat de MIRELA ROTAR, 29 iulie 2020, 15:49 / actualizat: 9 august 2020, 13:02
Ceremonia de asamblare a principalelor dispozitive ale programului Reactorului Experimental Termonuclear Internațional (ITER) a avut loc marți, în Franța, la Cadarache.
ITER (adică „Internaţional Thermonuclear Experimental Reactor”) este un proiect foarte ambiţios, ce implică o colaborare internațională lansată în 1985 şi care reunește cercetători și ingineri din 35 de ţări, printre care şi România.
Început în anul 2006, ITER are ca scop obținerea de energie prin fuziune nucleară – adică procesul fizic ce se desfăşoară în interiorul unei stele – tehnologie nouă, care va schimba radical întreaga societate umană, făcând posibilă renunțarea completă la combustibilii fosili și la centralele atomice.
Procesul de fuziune va fi efectuat în așa-numita Instalaţie „Tokamak”, aceasta find denumirea dată reactorului propriu-zis.
“Astăzi, în timp ce așteptăm cu nerăbdare faza de asamblare a mașinii, știm că partea cea mai grea se află înainte. Construirea mașinii bucată cu bucată va fi așa cum ai asambla un puzzle tridimensional uriaș pe o cronologie complicată” a spus Bernard Bigot, director general ITER.
“Când va fi complet funcțional, reactorul de la ITER va produce 500 MW de energie, de 10 ori mai mult decât cantitatea de energie care va fi folosită pentru încălzirea plasmei (doar 50MW). Prin urmare, reactorul va genera de 10 ori mai multă energie decât va consuma pentru funcționare. Această energie nu va fi însă transformată în electricitate și folosită, ci doar produsă în scopul cercetării.”
Președintele Franței, Emmanuel Macron este de părere că: “ITER este clar un act de încredere în viitor. Cu fuziunea, energia nucleară poate fi o industrie a viitorului, cu atât mai mult cu cât este deja azi.”
Dana Boieriu