IT-iștii conduc în topul salariilor pe decembrie 2018

Publicat de Corina Muntean, 13 februarie 2019, 11:04
În decembrie s-a înregistrat cel mai mare salariu lunar net pe economie pe întreg anul 2018. Evoluția este ciclică și se datorează mai mult primelor de sfârșit de an și de sărbători decât creșterii economice.
Românii au câștigat din salarii în luna decembrie din 2018, în medie, aproape 3000 de lei net (2957 lei), în creștere faţă de luna precedentă cu 165 lei (+5,9%). În același timp, câștigul salarial brut, care include contribuțiile obligatorii și impozitele datorate statului, a fost de aproape 5000 de lei (4938 lei). Comparativ cu indicele prețurilor de consum în aceeași lună, indicele câștigurilor din salarii a fost cu 5,74 puncte procentuale mai mare. Totuși, diferența cea mai mare s-a înregistrat în decembrie 2016, respectiv 8,16 %, iar în decembrie 2017, diferența dintre indicele câștigurilor din salarii și cel al creșterii de prețuri a fost de 6,38 %. Acestea sunt ultimele date statistice publicate de INS, care mai arată că nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare în decembrie decât în luna noiembrie 2018, ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou).
De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (6888 lei), urmate de fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (6584 lei), intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii (5990 lei), activităţi de editare (5795 lei), informaţii şi comunicaţii (5754 lei), extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (5752 lei) și intermedieri financiare şi asigurări (5747 lei). Dimpotrivă, cele mai mici câștiguri salariale medii nete au fost în decembrie în sectorul hoteluri şi restaurante (1657 lei), urmat de fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1698 lei) și de fabricarea de mobilei (1894 lei).
După cum se poate observa, în medie salariații din IT sunt de 3 ori și jumătate mai bine plătiți decât cei din domeniul ospitalității. Nu e rău că aceștia iau salarii mari, dar este păcat că turismul și ospitalitatea nu sunt suficient de bine sprijinite financiar, astfel încât să poată plăti angajații cu salarii decente, în condițiile în care România are ce valori naturale și culturale să arate străinilor care ne vizitează și aduc valută în țară.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.insse.ro