ISU Mureş: Improvizațiile la hornuri, una din cauzele incendiilor de locuințe

Publicat de Corina Muntean, 24 decembrie 2021, 11:39
În ultima perioadă, pompierii mureșeni intervin aproape zilnic la stingerea incendiilor din case sau cabane.
Specialiștii atrag încă o dată atenția asupra riscurilor la care se expun cei care nu acordă suficientă atenție surselor de încălzire și în special hornurilor și căilor de evacuare a gazelor arse.
Purtătorul de cuvânt al ISU ”Horea” Mureș, Dan Daniel, a explicat că, prin unele măsuri simple de prevenire, se pot evita adevărate tragedii.
Nu folosiți sobe cu fisuri, crăpături, sau alte mijloace de încălzire defecte ori construite artizanal. Nu folosiți sobe fără ușițe la focare, cenușare, ori cu acestea defecte sau care nu se închid. Nu uscați pe sobe lemne, rufe sau alte materiale combustibile. Nu folosiți lemne lungi, care nu permit închiderea ușiței sobei. Nu supraalimentați sobele cu combustibil solid, nu lăsați în funcțiune, pe timpul nopții, sobele de încălzire. Amplasați o tală sau o tavă metalică pe dușumea, în fața ușițelor sobelor. Dacă este cazul, văruiți coșurile de fum pentru a depista cu ușurință eventualele fisuri sau crăpături. Sub nicio formă nu aprindeți focul cu benzină, motorină sau alte substanțe inflamabile care produc vapori.
Președintele Asociatiei Hornarilor, Constructorilor de Cosuri de Fum si Seminee ASFOCH din România, Mircea Balșoianu, a identificat câteva cauze care pot duce la declanșarea unor incendii.
Principala cauză este nepăsarea oamenilor și plecarea de la premisa că ”mie nu mi se poate întâmpla”. În al doilea, rând, foarte, foarte multe improvizații, inclusiv la casele noi construite. Principala cauză pe care am observat-o în ultimii 3-4 ani este folosirea de materiale, respectiv elemente de ventilație, pe post de coșuri de fum, pentru că sunt mai ieftine, dar ele nu rezistă la temperatura și la șocurile termice care sunt pe interiorul canalelor de fum de la coșurile de fum. O altă principală cauză este distanța față de materialele combustibile. O altă cauză extrem de importantă este neverificarea și necurățarea coșurilor de fum.
În această dimineață, pompierii mureșeni au stins un incendiu produs la o casă de locuit din Dedrad, comuna Batoș. În urma incendiului, o persoană de 65 de ani a suferit arsuri grave și a fost transportată la spital.
Raluca Creț