Istoricul de daune al vehiculelor înmatriculate în România, vizibil online
Publicat de MIRELA ROTAR, 6 mai 2020, 12:19
De ieri, Registrul Auto Român oferă clienților săi date despre daunele vehiculelor înmatriculate în România, la societățile de asigurări, avarii produse pe teritoriul României.
Acest lucru este posibil prin intermediul aplicaţiei ”Istoric Vehicul”, disponibilă pe site-ul oficial al instituţiei, www.rarom.ro, a precizat purtătorul de cuvânt al RAR, Roxana Dima:
Pentru a accesa această aplicație, clienții trebuie să introducă seria de caroserie, respectiv șasiu și o adresă de email validă. Dacă clientul dorește să obțină istoricul de daune al autovehiculului, el este redirecționat către zona de plată cu cardul, iar apoi va primi pe email istoricul de daune. Acesta conține zona de avarii, inclusiv poziționarea acestora pe un vehicul-machetă, intervalul valorii devizului de reparaţie, intervalul indicaţiei odometrului la data întocmirii devizului, dacă a fost o daună majoră din punct de vedere economic și dacă au fost afectate principalele elemente de siguranţă sau din structura de rezistenţă a vehicului.
Purtătorul de cuvânt al RAR, Roxana Dima, precizează că deocamdată, clienții RAR au acces doar la informațiile rezultate în urma daunelor produse pe teritoriul României.
Șeful unei companii de asigurări cu sediul în Tg. Mureș, Alexandru Negrea apreciază ca fiind de bun augur inițiativa RAR, însă pentru mașinile second hand aduse din afară se pot afla date doar de la reprezentanțele lor:
Este util, atâta timp cât acea presoană fizică vrea să-și cumpere o mașină care a rulat în România, a avut accidente plătite pe asigurare sau direct de proprietar și reparațiile s-au făcut într-un service autorizat RAR. Pentru mașinile venite din afară, acestea vin cu un istoric al lor, în care au fost înregistrate toate reparațiile. Deci pentru mașina respectivă poți afla, tot contra cost, date despre reparațiile făcute, istoricul de schimb de ulei și revizii, dar asta nu înseamnă că nu o fi avut vreun accident, rezolvat la garajul din colțul blocului, și care nu a fost înregistrat.
Companiile de asigurări au avut și până acum acces la informații privind istoricul mașinilor pe care le asigură, însă se dorește crearea unei baze naționale comune de date vizibile online.
Aflat în contact permenent cu reprezentanții altor state europene, Registrul Auto Român își propune ca pe viitor clienții români si aibă acces și la datele vehiculelor importate.
Valeriu Russu