Istoria berii din Europa de est, prezentată la Tg. Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 22 iulie 2022, 13:18 / actualizat: 26 iulie 2022, 19:42
Pe lângă diverse expoziții științifice complexe, secția de Arheologie și Istorie a Muzeului Județean Mureș și-a propus să ofere și teme mai relaxate, de vacanță.
Astfel că, în urma colaborării dintre Muzeul Județean Mureș și Muzeul Maghiar de Comerț și Turism din Budapesta, doritorii pot afla mai multe despre bere în sălile din Cetatea Medievală.
Expoziția amintește și de fabrica de bere a lui Albert Burger, cel care a construit la Tg. Mureș clădirea restaurantului Cocoșul de Aur, a precizat reprezentanta Muzeului, Szasz Andrea:
În expoziție aflăm informații despre fabrica de bere a lui Albert Burger, de asemenea se prezintă evoluția fabricării berii din Ungaria medievală, ca și istoria diferitelor fabrici de bere. Expoziția cuprinde afișe, panouri, sticle, mici printuri, instrumente și obiecte publicitare, completate de o machetă a unei fabrici de bere din Budapesta, instalații și bazinul de prepare a berii
Berea s-a răspândit în întreg imperiul Habsburgic, care a construit mai multe fabrici, prima de la noi fiind la Timișoara în 1718, pentru consumul armatei.
În Europa, apa fiind în multe locuri nepotabilă, berea a constituit un bun înlocuitor, inclusiv pentru calitățile sale terapeutice.
În aceste condiții, ordinele călugărești au avut primele fabrici de bere, pe unde acestea au funcționat. Reprezentanta Muzeului Județean Mureș, Szasz Andrea:
La vremea aceea, consumul de bere a fost esențial pentru soldați, deoarece este bogată în antioxidanți, în vitamine, în minerale, previne formarea pietrelor la rinichi, are un efect calmant, relaxant, ușor sedativ și ne protejează împotriva infecțiilor. În întregul imperiu Habsurgic s-au construit fabrici de bere datorită ordinelor călugărești. Există și o legendă a Sfintei Elisabeta, despre care se spune că mereu avea paharul de bere plin, acesta se reumplea prin minune. Ea folosea berea datorită conținutului mare de vitamina D care elimina orice virus din organism.
Expoziția se deschide astăzi și poate fi vizitată până la 31 octombrie, în sălile Muzeului din Cetatea Medievală din Tg. Mureș, de marți până vineri între orele 9.00 și 16.00, sâmbătă între orele 9.00 și 14.00 și duminică între 9.00 și 13.00.
Valeriu Russu