IȘJ și SAJ Mureș au lansat, pentru elevi, un ghid de luptă împotriva corupției

Publicat de MIRELA ROTAR, 9 decembrie 2020, 15:59 / actualizat: 9 decembrie 2020, 18:43
Inspectoratul Școlar Județean Mureș și Serviciul Județean Anticorupție Mureș au conceput împreună primul ghid românesc din domeniul prevenirii criminalității, destinat liceenilor.
Intitulat ”Gândesc, vorbesc și acționez pro-integritate”, îndrumarul ar urma să fie studiat în școli și ar putea fi luat drept model de alte state europene. El a fost prezentat, miercuri, directorilor de licee din Târgu Mureș.
Inspector școlar pentru înv. profesional şi tehnic, Ioan Macarie:
Un ghid născut din necesitatea de a cunoaște riscurile la care suntem supuși, de a conștientiza tinerii că traficul de persoane, consumul de droguri, violența nu sunt bine-venite și trebuie să ne protejăm să ne ducem spre o societate frumoasă, sănătoasă și normală.
La elaborarea temelor ghidului au participat atât personal din Ministerul de Interne, de la nivel local, cât și profesori de specialitate din cadrul Universității „Dimitrie Cantemir” Târgu Mureș. Șeful Serviciului Județean Anticorupție Mureș, Bogdan Machedon:
Ghidul invită elevii la cunoaștere și autocunoaștere, să conștientizeze ceea ce trebuie să facă în momentul în care întâlnesc o situație și cum să procedeze pentru a o soluționa conform dispozițiilor legale. În utima vreme s-a constatat o creștere a sesizărilor cu privire la săvârșirea unor fapte de corupție. În proporție de 90 %, toate sesizările au fost înaintate unităților de parchet competente spre soluționare, întrucât din conținutul acestora a rezultat săvârșirea unor fapte de corupție.
Consiliul Județean Mureș este cel care a finanțat publicarea în 1.250 de exemplare a ghidului ”Gândesc, vorbesc și acționez pro-integritate”. Consiler județean, Alexandru Câmpean:
Am salutat de la început inițiativa și, după ce am văzut conținutul ghidului, îi felicit pe toți cei care au contribuit la acest gen de activități, care sunt de fapt activități de prevenire, mult mai importante, pentru că este incomparabil mai puțin costisitor să previi decât să combați.
9 Decembrie este Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Corupţiei. Alături de terorism, traficul de droguri şi crima organizată, acest fenomen erodează sistematic societatea modernă și afectează încrederea societăţii în instituţiile publice.