IȘJ Mureș a donat Asociației Villaggio Romeno 1.000 de volume românești
Publicat de Rotar Mirela, 31 august 2022, 15:39 / actualizat: 1 septembrie 2022, 9:42
După șase zile de sărbătoare, duminică, 28 august, s-a încheiat prima ediție a “Zilelor Limbii Române”, în prezența unor reprezentanți ai instituțiilor diplomatice, ecleziastice, culturale și de învățământ din România și Italia.
Manifestarea, organizată de Asociația Villaggio Romeno (Satul Românesc) din Pavona a constat din concursuri online de eseuri și desene, pentru copii și adulți intitulat „Ce înseamnă pentru mine limba română”, precum și un concert de muzică folk.
În acele zile a fost prezentă la Roma o delegație din județul Mureș, care a donat Asociației peste 1.000 de volume, strânse din iniațitiva Inspectoratului Școlar Județean. Inspectorul general școlar, Sabin Pășcan mărturisește că membrii delegației au dus cu ei nu numai cărți, ci și produse tradiționale românești, cum ar fi slănină, brînză și țuică românească, și subliniază emoțiile pe care le-a trăit la întâlnirea cu compatrioții din Italia:
Au fost momente foarte emoționante, nu am simțit niciodată o trăire mai intensă decât în aceste câteva zile pe care le-am trăit la Roma, printre compatrioții noștri. Ne-au spus cât le-a fost de greu, mi-au povestit momentele în care au decis să plece, unii au stat în lagăre și le este foarte greu să stea departe de cei dragi de acasă. Am cântat împreună cu ei cântece, nu numai de folk, ci și populare, tradiționale românești – a fost o întâlnire de suflet.
Președintele Asociației ”Villaggio Romeno”, Luciana Ludușan, recunoaște că noile generații de români, născuți în afara țării, se depărtează tot mai mult de valorile limbii și culturii noastre.
Mai mult, unii români care din cauza crizei revin în România, se simt străini în țara natală:
Cel puțin în Italia, din cauza faptului că noi (comunitatea noastră) am fost denigrați foarte mult timp, s-a produs în mintea tinerei generații un refuz de a vorbi limba română: sunt copii care merg acasă și nu reușesc să interacționeze cu rudele, cu bunicii. Unii români, atât în România, cât și în Italia, se simt în străinătate. Unii au fost constrânși să se întoarcă acasă deoarece, cel puțin în Italia, nu a existat un sprijin din partea statului. Astfel că e greu să te reintegrezi acasă, să te adaptrezi la viața din România.
La toate aceste provocări ale diasporei românești, Asociația ”Villaggio Romeno” răspunde prin a organiza evenimente tradiționale românești, inclusiv nunți, botezuri pentru românii din zona Roma, care regăsesc la sediul asociației un ”acasă” pe care mulți l-au pierdut.
Valeriu Russu