Ioan Holender – una dintre cele mai puternice personalităţi ale culturii europene
Publicat de radiomures, 29 septembrie 2015, 09:15
Radio România Regional vă prezintă proiectul „Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii, 100 de personalităţi din cultura sau ştiinţa, care au marcat dezvoltarea lumii şi au îmbogăţit cunoaşterea universală”.
Astăzi vi-l prezentăm pe Ioan Holender, fugarul din România devenit directorul Operei din Viena.
S-a născut în Timişoara, oraş al toleranţei interetnice, dar a trecut prin momente de cumpănă ca membru al unei familii cu origini evreieşti şi, apoi, ca fiu de exploatator burghez.
Lumea din jurul sau s-a schimbat de mai multe ori, băieţelul domnului Holender, proprietar al unei mici fabrici de marmeladă şi oţet a simţit rasismul ce câştiga teren la finalul anilor ’30 şi în timpul războiului mondial, chiar în oraşul unde aşa ceva părea imposibil, iar apoi a asistat uimit la instaurarea legilor noului stat comunist.
Ioan Holender, omul unui destin fabulos a fost în tinereţe exmatriculat din toate universităţile României comuniste, din cauza originii nesănătoase.
Aici, la Sinagoga din Cetate, membrii familiilor evreieşti din cartierul central al Timişoarei veneau să se roage în anii tulburi ’30, ’40 ai veacului trecut. Dar, chiar şi în astfel de condiţii, părinţii lui Ioan Holender nu-şi puteau imagina că fiul lor bine crescut şi educat va munci ca simplu vatman pe tramvai chiar pe aceste linii ale Regiei de Transport de la Timişoara.
Întregul text pe această temă găsiți pe site-ul eualegromania.ro