Investițiile din spitalele mureșene au redus exodul cadrelor medicale
Publicat de MIRELA ROTAR, 7 februarie 2020, 14:37 / actualizat: 7 februarie 2020, 17:21
În ultimii ani, odată cu creșterea salariilor medicilor, asistenților și infirmierilor, sectorul public a devenit atractiv.
Posturile se ocupă din prima fiind chiar și 10 candidați pe un loc.
Atractivitatea sectorului medical a crescut și datorită investițiilor realizate în modernizări și aparatură, spune președintele Sindicatului Sanitas Mureș, Ioan Popșor:
Orice investiție în aparatură, modernizarea infrastructurii și reabilitarea unităților sanitare sunt doar de câștigat pentru spitalele mureșene. Mai nou, pacientul se uită și la condițiile hoteliere. Sunt foarte mulți doritori care doresc să lucreze în spital. La asistenți medicali, am avut între 7 și 10 persoane pe un loc.
Anul trecut, Spitalul Clinic Județean Mureș a primit aproape 30 de milioane de lei, fondurile provenind de la bugetul național, bugetul județean și venituri proprii.
Pe lângă investițiile în clădiri, spitalul a cumpărat aparatură medicală de ultimă performanță pentru mai multe secții ale spitalului.
Președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc:
Pentru Spitalul Clinic Județean Mureș am asigurat 26,6 milioane de lei pentru dezvoltare. Din această sumă, 10,6 este din fondurile proprii ale Consiliului Județean, iar restul este din fonduri guvernamentale și fonduri proprii ale spitalului. În anul 2019 am reușit să achiziționăm 74 de aparate medicale, de ultimă generație, prin care, în primul și în primul rând, ajutăm investigarea.
Directorul Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Ovidiu Gârbovan, a arătat că investițiile în infrastructură și în aparatură contribuie în primul rând la calitatea actului medical dar și la formarea medicilor:
Acest lucru este benefic atât pentru pacient cât și pentru personalul medical, pentru medici, pentru asistente medicale și chiar și pentru rezidenți, pentru că îi ajută în formarea lor permanentă.
Dr. Ovidiu Gârbovan a precizat că, de când au crescut salariile în sănătate, concurența pe posturile scoase la concurs este din ce în ce mai mare.
De când au crescut salariile în sănătate, mai ales la medici și la asistente, concurența pe posturile de asistent medical a crescut. S-a produs o migrație de la privat către sectorul public. Este un lucru bun pentru că, având în vedere creșterea concurenței, va crește și calitatea actului medical.
Anul acesta se anunță unul dificil pentru investiții, în condițiile în care, cel puțin Consiliul Județean Mureș, a primit mai puțini bani de la bugetul de stat, iar lipsurile vor trebui acoperite cu reducerea planurilor noi.
Raluca Creț