Investițiile din satele românești afectate de scumpiri
Publicat de MIRELA ROTAR, 27 februarie 2019, 12:30
Motivele sunt legate de majorarea prețurilor la materiale și manoperă, din cauza creșterii salariului minim în construcții, de la 1450 la 3000 de lei.
Aspectul a fost evidențiat la ședința Asociației Comunelor din România care a avut loc între 17 și 20 februarie la București, cu prezența miniștrilor șia premierului Viorica Dăncilă, primarii trezindu-se puși în fața unui val de scumpiri.
Președintele filialei Mureș a Asociației, primarul din comuna Ibănești, Vasile Dumitru Dan, susține că reprezentanții Guvernului nu au putut oferi soluții:
Cea mai acută problemă sunt banii care se accesează prin PNDL pentru lucrări de infrastructură. Administrațiile locale sunt lovite de majorarea prețurilor la materiale și manoperă. Până de curând erau plafonate prețurile în construcții, iar prin desființarea acestui prag au explodat prețurile, așa încât toți cei care avem proiecte pentru care am obținut fonduri, ne-am trezit în fața unui val de scumpiri. De exemplu, în Ibănești am scos la licitație o lucrare de asfaltare a unui drum și construcția unui pod. Dacă oferta a fost de 800.000, acum este la 1,3 milioane, deci aproape dublu.
Vasile Dumitru Dan a mai menționat problema cadastrărilor gratuite care merge foarte greu, în județul Mureș existând 15 comune care au finanțare pe fonduri europene.
Primarul din Ibănești spune că nu e rentabil pentru firmele de cadastru să depună oferte, pentru că suma a fost plafonată la 60 lei pe parcelă, iar un topograf cere de 10 ori mai mult.
O altă problemă gravă este cea bugetară, Vasile Dumitru Dan arătând că în condițiile întârzierii votării bugetului național, bugetele comunelor nu vor fi realizate mai devreme de luna mai.
Valeriu Russu