Investiții în turism
Publicat de Corina Muntean, 28 decembrie 2023, 10:32
Avem multe locuri frumoase în țară și de aceea nu e de mirare că pe fondul creșterii economice, investițiile în turism sunt tot mai numeroase. Ultimele statistici arată că serviciile hoteliere şi de alimentaţie publică au un potenţial de dezvoltare tot mai ridicat în România.
Serviciile hoteliere şi de alimentaţie publică au potenţial de dezvoltare atât în România, cât şi în ţările din regiune, contribuţia sectorului în PIB în ţara noastră reprezentând 1,7% în 2022. Aceeași copntribuție o are și Ungaria, mai mult decât în Cehia (1,4%) şi Polonia (1,3%) şi mai puţin decât media europeană (2,3%), arată o analiză realizată de Ella Kallai, economist şef Alpha Bank România.
„La fel ca în UE şi ţările din regiune, cu excepţia Ungariei, contracţia cauzată de pandemie nu a fost recuperată. Dat fiind că productivitatea muncii din turism este jumătate din media europeană, dar costul muncii este cel mai mic din regiune (23% din media europeană, faţă de 52% în Cehia, 41% în Ungaria şi 30% în Polonia), turismul din România are rentabilitatea cea mai mare din regiune. Componenţa transfrontalieră a turismului creează deficit doar în România. Valoarea produselor şi serviciilor achiziţionate de rezidenţii din România cu ocazia vizitelor în alte ţări (ce reprezintă importul de servicii de turism) depăşeşte valoarea produselor şi serviciilor achiziţionate de nerezidenţi pe perioada vizitelor în România (ce reprezintă exportul de servicii de turism). Din acest motiv, balanţa serviciilor de turism este deficitară. În 2022, nivelul deficitului a reprezentat 1% din PIB. În contrast, Cehia a avut o balanţă echilibrată, iar Ungaria şi Polonia au realizat excedente reprezentând 1,8% şi, respectiv, 1% din PIB”, arată Ella Kallai.
Conform sursei citate, importurile de servicii turistice ale României sunt comparabile cu cele ale ţărilor din regiune. Raportate la PIB, importurile anuale de servicii turistice din ultimul deceniu au reprezentat 1,7% faţă de 1,4% în Ungaria şi Polonia şi 2,1% în Cehia. Cu toate că cea mai mare parte din aceste importuri (60%) s-a datorat turismului în scop personal, ponderea a fost mai mică decât în celelalte ţări din regiune (80%), reflectând puterea de cumpărare mai redusă. Tot puterea de cumpărare redusă este motivul pentru care în România petrecerea vacanţelor în cursul unui an se face fie doar în ţară (26% din populaţie în 2022), fie doar în străinătate (6% din populaţie în 2022), dar nu şi în ambele destinaţii. În celelalte ţări din regiune, ponderea populaţiei care în acelaşi an a petrecut vacanţe atât în ţară, cât şi în străinătate a fost de 32% în Cehia, 14% în Ungaria şi 11% în Polonia.
De asemenea, exporturile de servicii turistice ale României sunt mult mai mici comparativ cu cele ale ţărilor din regiune. Doar 1,2% din PIB au fost exporturile anuale din ultimul deceniu faţă de 3,7% în Ungaria, 2,6% în Cehia şi 2,1% în Polonia. Cauzele sunt capacitatea mai redusă de cazare turistică la mia de locuitori (22 în 2022), similară Poloniei, dar mult mai mică decât în Cehia sau Ungaria (74, respectiv 38) și, ca atare sosirile de turişti străini mult mai puţine (9% din populaţie faţă de 16% în Polonia, 46% în Ungaria, 70% în Cehia în 2022).
Totodată, durata de şedere a turiştilor străini în România e mai mică (2,2 înnoptări pe turist în 2022 faţă de 2,5 înnoptări în Cehia şi Polonia şi 2,8 înnoptări în Ungaria).
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.