Investiţii imobiliare în 2019

Publicat de Corina Muntean, 27 februarie 2019, 10:45
Chiar dacă evoluţia pietei imobiliare este incertă anul acesta, domeniul rămâne unul profitabil dacă investeşti după o reţetă bine pusă la punct. Cum tot mai multe persoane caută să se stabilească într-un cartier liniştit, dar în apropierea unui orasş important, contrucţia ansamblurilor imobiliare noi va continua într-un ritm alert şi în următoarea perioadă. În acelaşi timp oamenii preferă să fie cât mai aproape de centrele oraşelor, acolo unde şi viaţa palpită. Cum alegi investiţia imobiliară optimă?
În cazul în care urmăreşti să faci investiţii imobiliare pentru uz propriu sau pentru a scoate un profit din asta, prin chirie ori revânzare, trebuie mai întâi să iei pulsul pieţei. Să afli valoarea de referinţă a propietăţii, la momentul respectiv. Pentru asta, trebuie să ţii cont de ofertele de imobiliare online, pe site-uri specializate de anunţuri, dar şi offline, în publicaţiile locale sau din alte surse. Poţi apela la cunoştinţele tale, persoane din anturaj care s-au ocupat recent de tranzacţii imobiliare. Dacă totuşi alegi o agenţie imobiliară trebuie să ştii că ele au un comision de vânzare-cumpărare, iar preţul total va fi mai mare cam cu 3 – 5 % decât dacă ai negocia direct cu proprietarul locuinţei. În momentul de faţă, fiecare proprietar care îşi scoate imobilul la vânzare pune un preţ pur estimativ. În cele mai multe cazuri, acesta este ireal şi mult mai mare decât valoarea reală a locuinţei.
Dacă vrei să afli care este valoarea de piaţă a locuinţei în funcţie de amplasamentul acesteia, de blocul în care se află, de dotările şi de finisajele interioare, contactează un evaluator profesionist. La evaluare se va ţine cont şi de rezultatele certificatului energetic şi de schiţa locuinţei. Costurile unei evaluări sunt cuprinse între 100 şi 200 de lei. În cazul în care doresti să monetizezi investiţia şi să oferi spre chirie locuinţa cumpărată, trebuie să cauţi proprietăţi amplasate în centru sau în preajma centrului unui oraş. Acestea sunt mult mai căutate şi au un preţ mai ridicat decât cele de la periferie. Locuinţa trebuie să aibă un acces facil la transportul în comun şi magazinele alimentare. Este indicat să cauţi garsoniere, apartamente cu o cameră sau cu cel mult două camere. Acestea sunt cele mai căutate locuinţe. Alege doar apartamentele decomandate, în blocuri izolate termic. Factura la încălzire va fi mult mai mică, iar acesta este un criteriu important pentru cei care caută chirii.
Daca vrei să îţii maximizezi profitul, caută locuinţe care nu sunt renovate. Unele lucrări de renovare le poti efectua chiar tu, iar pentru celelalte poti apela la specialişti. În orice caz, preţul unei locuinţe nerenovate este mult mai mic şi poţi chiar negocia mai dur. Înainte de a cumpăra o locuinţă, interesează-te la asociaţie care sunt sumele de plată la întreţinere si verifică dacă proprietarul are restanţe de plată. Încă un sfat al specialiştilor: la negocierea preţului ajută foarte mult dacă plata se va face cash. În cazul acesta poţi negocia chiar mai mult, iar proprietarul va fi tentat să accepte oferta mai mică, dar pe loc.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.business24.ro