Investiția în metale prețioase asigură investitorii împotriva riscurilor

Publicat de Corina Muntean, 8 ianuarie 2023, 08:33
Acest lucru s-a văzut și anul trecut când cererea de metale preţioase a rămas solidă în rândul investitorilor români. Totuși nu aurul a fost metalul rege în ce privește randamentul oferit în 2022, ci alt metal prețios.
Cererea de metale preţioase a rămas solidă în România, în 2022, investitorii dorind să profite de preţurile avantajoase sau pentru diversificarea portofoliilor pe o piață a investițiilor aflată în scădere. O analiză de specialitate realizată de casa de brokeraj XTB România la sfârșitul anului trecut prevede perspective pozitive și în creștere pentru metalele preţioase în 2023, cu excepţia paladiului.’Deşi a evoluat mai bine decât aurul, argintul a fost neglijat de investitori, motiv pentru care are mult potenţial la nivelurile actuale de preţ. O performanţă superioară a argintului în raport cu aurul este modelul care tinde să se manifeste în timpul pieţelor de creştere pentru metalele preţioase’, a arătat Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB România.
Totuși, într-un top al metalelor preţioase în funcţie de numărul de conturi care au tranzacţionat acest tip de active în primele trei trimestre ale anului 2022, în cadrul XTB, aurul şi-a menţinut poziţia ‘regală’. Metalul galben a fost, de departe, cel mai popular metal preţios şi fiind tranzacţionat de mai mult de două ori decât argintul, care este ocupantul locului secund. Pe locurile trei şi patru, la o distanţă foarte mică, s-au aflat paladiul şi platina. Prețul aurului a scăzut cu 22% de la vârfurile din martie, la declanșarea războiului din Ucraina, până la minimele din septembrie, când era cotat la 1.615 dolari per uncie, pe fondul aprecierii dolarului american şi a randamentelor în creştere ale titlurilor de stat din SUA.
În comparaţie cu performanţa altor metale majore în 2022, aurul a avut un an în general mixt. Metalul galben a depăşit performanţele cuprului şi paladiului, dar a subperformat în raport cu argintul şi platina. Conform analizei XTB, această relaţie dintre dolar şi aur va rămâne puternică în 2023. ‘Dacă dolarul se slăbeşte, pe măsură ce anticiparea unui pivot al Fed creşte, aurul se poate aprecia mai mult’, susţin analiştii. Pe de altă parte, dacă Rezerva Federală îşi menţine poziţia agresivă pentru o perioadă lungă de timp, acest lucru va susţine dolarul şi va pune presiune asupra aurului. Cel mai bun scenariu pentru aur în 2023 presupune o încetinire a activităţii economice globale şi o schimbare a atitudinii băncilor centrale către condiţii financiare mai relaxate, pe fondul reducerii temerilor legate de inflaţie. Totodată, o redeschidere cu succes în China poate avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra cererii fizice de aur pentru bijuterii.
Pe lângă aur, paladiul s-ar putea confrunta cu presiuni semnificative, fiind posibil ca piaţa să se confrunte cu un excedent anul acesta. În acelaşi timp, preţurile argintului ar putea fi susţinute de cererea mai mare din partea industriei de smartphone-uri precum şi de utilizarea crescută a energiei fotovoltaice, estimează analiștii casei de brokeraj XTB România.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.