Investiția în aur nu-și dezminte renumele câștigat
Publicat de Corina Muntean, 19 august 2024, 10:44 / actualizat: 19 august 2024, 12:36
Este unul din cele mai profitabile și mai sigure plasamente. Metalul galben a câștigat teren în fața bitcoin și s-a apropiat de niveluri record. În România, profitul unui investitor este 60 de lei pe gram, într-o jumătate de an.
Considerat activ de refugiu în perioade de criză, aurul se menține aproape de nivelurile record, într-un context internațional riscant și fluid, în vreme ce bitcoin rămâne în urmă.
În România, prețul aurului a crescut cu aproape 60 de lei din luna februarie până la început de august, adică în primul semestru din 2024.
Potrivit datelor oficiale publicate de BNR, aurul a crescut de la 297,71 lei (cea mai mică valoare înregistrată la data de 15 februarie a.c.), la un maxim de 364,23 lei (la data de 2 august). La ultima cotație de săptămâna trecută a Băncii Naționale gramul de aur ajunsese la 358,83 lei. La nivel internațional, aurul, care a avansat cu 19.8% anul acesta, și 29.6% în ultimele 12 luni, arată impulsivitate pe termen scurt, dar o aparentă nehotărâre, dacă privim la oscilațiile lipsite de trend clar din ultima lună, în ciuda evenimentelor variate.
Cu toate acestea, cu un raport de inflație sub estimări, aurul poate avea chiar și pe termen scurt o susținere pentru traseul ascendent spre noi vârfuri, notează într-un articol de profil, cotidianul Adevărul.
Cererea dinspre investitori din piețe emergente, fie sub forma fizică, de monede și lingouri, fie sub formă financiară, a fost motorul principal al prețurilor în ultimii ani.
Grupul financiar japonez Nomura estimează că trei sferturi din cererea din ultimii 10 ani a venit dinspre economii emergente, cu o pondere importantă dinspre băncile centrale.
Economia dificilă și inflația coborâtă din China susțin apetitul pentru achiziționarea de metal prețios. Și în condițiile în care ar păstra doar aprecierile de până acum, aurul ar înregistra cea mai bună performanță anuală de după 2019. Mixul de riscuri din sfera economică și geopolitică par a favoriza aurul pe un orizont îndelungat, conform platformei XTB România.
Dacă metalul prețios e la maxime istorice, Bitcoin, pe de altă parte, a rămas relativ în urmă. Bitcoin se tranzacționa miercuri dimineața (ultima zi cu date disponibile) la o distanță de 17,4% de vârful record, și aceasta după revenirea de peste 10 000 dolari de la minimul din 5 august, când coborâse sub pragul de 50 000 de dolari. Bitcoin râmâne cu un avans de 37,7% anul acesta, și 106,9% în ultimele 12 luni, oferind astfel, până acum, randamente peste cele ale aurului, dar cu un preț al nesiguranței mai ridicat, precizează analistul XTB Claudiu Cazacu.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.