Invenţii culinare prezentate la Tîrgu-Mureş
Publicat de radiomures, 13 septembrie 2012, 00:00
Halva dietetică cu stafide îndulcită cu izomalţ (inventată de Emil Racolţa din Cluj), bere non-alcoolică (inventată de dan Buturugă din Rădăuţi), gem crud conservat fără fierbere (după reţeta secretă a inventatoarei Simona Bizboacă, din Oradea), dar şi antoxidant pe bază de propolis dizolvat în apă (inventat tot de Simona Bizboacă) – acestea sunt invenţiile culinare pe care le-a prezentat astăzi preşedintele Asociaţiei Inventatorilor din România, Octavian Pleşa.
La aceste produse gustoase se adaugă eşarfele şi cravatele din mătase naturală, pentru a căror realizare au fost folosite vopsele non-chimice (inventate de Aurora Murgescu din Bucureşti).
Dintre toţi inventatorii care au avut produse expuse astăzi, unul singur este din Tîrgu-Mureş. Este vorba de Mircea Pop care a inventat detergenţi şi produse de curăţare foarte concentrate, dar care nu sunt încă lansate pe piaţa de larg consum.
Aceste invenţii au fost prezentate la expoziţii internaţionale de renume, a precizat preşedintele Asociaţiei Inventatorilor din România, Octavian Pleşa.
Concernele externe sunt mai interesate decât românii de aceste produse naturale. De exemplu, licenţa pentru antioxidant a fost cumpărată de o companie sud-coreeană.
Cei interesaţi de comercializarea acestor produse se pot adresa Asociaţiei Inventatorilor din România.
Adela Moldovan