Invaziile speciilor „exotice” costă omenirea sume „fenomenale, din ce în ce mari”

Publicat de Corina Muntean, 6 aprilie 2021, 10:58 / actualizat: 10 aprilie 2021, 14:00
Omenirea nu mai știe ce să facă și dă vina pentru pierderi pe speciile invazive. Ţânţarii sunt catalogați ca vectori ai maladiilor, rozătoarele distrug culturile, insectele devorează pădurile, ba chiar și pisica domestică produce pagube ”cuantificabile”.
Invaziile speciilor ‘exotice’ costă omenirea sume ‘fenomenale, din ce în ce mari’ avertizează cercetătorii, care atrag atenția că acesta este doar începutul unui ciclu dureros pentru omenire. Un studiu publicat în revista Nature, săptămâna trecută, face un bilanţ ‘alarmant’, deşi probabil ‘subestimat’, al costurilor. Aduse în mod voluntar sau involuntari de oameni din habitatul lor natural în localități, aceste specii care devin dăunătoare pentru noul lor habitat au costat omenirea cel puţin 1.288 de miliarde de dolari începând din 1970, sau în medie 26,8 miliarde de dolari pe an. Vinovați sunt plante, insecte, păsări, peşti, moluşte, microorganisme sau mamifere …ca pisica domestică. O parte din costuri este legată de lupta împotriva proliferării acestora, însă daunele pe care le cauzează, pe uscat sau în apă, cântăresc de zece până la o sută de ori mai mult, potrivit studiului, care se bazează pe analiza datelor colectate în baza de date InvaCost. De aceste daune nu scapă niciun ecosistem: le vedem în cazul pădurilor americane atacate de gândacul numit croitorul asiatic, al infrastructurilor ameninţate de termite, al canalizărilor blocate de scoica zebră în zona marilor lacuri americane sau în cel al terenurilor din Hawaii, a căror valoare imobiliară scade din cauza unei specii de broască care produce sunete atât de puternice, încât ajung până la 100 de decibeli.
Conform datelor InvaCost, printre speciile care produc cele mai importante pagube financiare figurează şobolanii, o molie care atacă copacii din emisfera nordică, furnica de foc cu venin mortal şi mai ales ţânţarii, prin bolile pe care le transmit. Astfel, ţânţarul tigru din Asia de Sud-Est este una dintre cele mai dăunătoare specii invazive din lume, aducând în Europa virusurile mortale chikungunya, dengue şi zika. Începând din 1970, costul anual mediu se se triplează la fiecare deceniu, explică autorii studiului. Un raport al experţilor ONU privind biodiversitatea din 2019 (IPBES) clasează speciile exotice invazive printre primii cinci vinovaţi pentru distrugerea naturii, în urma utilizării terenurilor, exploatării directe a resurselor, schimbărilor climatice şi poluării. Mai mult, comerţul internaţional va face ca tot mai multe specii să fie introduse, iar schimbările climatice, ca din ce în ce mai multe specii introduse să se stabilească. Aşadar, costurile ar putea creşte cel puţin la fel de repede, dacă nu chiar mai repede pe viitor, avertizează cercetătorii. Dar oamenii unde se află în această ierarhie, a speciilor dăunătoare planetei?
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.