Între deliciu şi otravă
Publicat de radiomures, 14 octombrie 2014, 13:34
Acest peste japonez durduliu este, în cazul în care nu știţi, otrăvitor. Legislația japoneză controlează strict pregătirea lui în restaurante și numai bucătarilor foarte bine pregătiți li se permite să-l gătească. Este atât de periculos încât, pregătirea lui de către amatori, poate provoca moartea.
Cunoscut si sub denumirea științifică de „Takifugu Niphobles”, fugu (în traducere liberă porcul de râu) este un pește care și-a câștigat notorietatea datorită paradoxului în care se zbate. Deși este o specie cu o doză letală de otravă, fugu este la mare preț în restaurantele de lux, mai ales cele din Japonia.
Fugu poate fi întâlnit în largul coastei Australiei, Chinei de Sud, Japoniei de Nord și insulelor Pacificului. Coloritul este alb perlat pe partea ventrală și verde-oliv cu numeroase pete mici albe pe cea dorsală. Ochii sunt mari, proeminenți, situați pe părțile laterale ale capului, au irisul de culoare deschisă, iar gura este mică. Perioada de reproducerea a peștelui fugu este in lunile mai-iulie, imediat la cel mult cinci zile după luna plină și luna nouă. Femela vine la flux și depune un număr mare de icre pe plajele nisipoase.
Fugu are în organism o cantitate mare de otravă, tedrodoxină, care depășește ca intensitate chiar și cianura. Chiar dacă în mod normal acest pește ar trebui exclus din orice meniu, în țări ca Japonia sau Thailanda, el este foarte prețuit. Doar un mic număr de bucătari pot să prepare acest pește, dar cei care îl consumă sunt fascinați de gust. Pentru a avea dreptul să gătești fugu, ai nevoie de licență. În Japonia, sunt școli care organizează astfel de cursuri pentru bucătari, iar școlarizarea durează minimum 3 ani. La final, doar 1/3 dintre elevi reușesc să obțină certificatul. Chiar și așa, în ultimii ani s-au înregistrat peste 100 de cazuri de decese provocate de consumul de fugu. 100 de grame de fugu costă în medie 300 de dolari. În UE, acest pește este interzis cu desăvârșire.
sursa: animalzoo.ro