Interzicerea comercializării coroanelor artificiale, o soluție controversată
Publicat de MIRELA ROTAR, 11 iunie 2021, 14:26 / actualizat: 12 iunie 2021, 8:33
Administrațiile mai multor localități din țară vor să interzică comercializarea coroanelor funerare artificiale și a celor cu inserții de sârmă, ca direcție spre o economie verde.
Însă nu există legi în acest sens și se poate ajunge la abuzuri, iar efectul ar fi ca mii de societăți, cu cifre de afaceri de sute de milioane de euro, să dea faliment.
Reprezentanții unor firme de servicii funerare din Tg. Mureș spun că vând puține coroane de plastic, iar în zonă oamenii preferă coroanele și arajamentele florale naturale:
În general, cetățenii chestionați nu au dorit să comenteze, replicând că ei nu poluează și că sunt lucruri mai importante decât coroanele de plastic:
În municipiul Brașov, care are în administrare două cimitire, încă nu s-a luat în discuție interzicerea depunerii de coroane din materiale plastice.
Purtătorul de cuvânt, Sorin Toarcea, afirmă că ideea este una bună și se va afla în atenția edililor:
Noi, de exemplu, am interzis încă de acum un an utilizarea pe domeniul public a tot ce înseamnă farfurii, pahare, tacâmuri de plastic. Credem că cel puțin la nivelul cimitirelor publice se poate lua o astfel de decizie fără să se încalce prevederile legale, atâta timp cât vorbim de domeniul public sau privat al municipiului. Mai complicat este la nivelul bisericilor, care dețin și ele cimitire private. Soluția ar fi ca colectarea acestor coroane din materiale plastice să se facă separat de restul coroanelor.
Primăria Tg.Mureș nu a analizat încă acest subiect, dar va sprijini orice modificare legislativă privind interzicerea comercializăîrii coroamnelor artificiale, a declarat purtătorul de cuvânt, Cristina Pruteanu:
Primăria Tg. Mureș va sprijini orice inițiativă care aduce beneficii protejării mediului și a reducerii poluării, însă până în acest moment nu a fost analizat subiectul în discuție. Municipiul va respecta cu prioritate legea și prevederile în vigoare privind protecția mediului, iar în momentul în care va exista o inițiativă coagulată la nivel național cu privire la schimbarea elementelor de ceremonial prin interzicerea celor artificiale, vom fi parte din efortul de a promova inițiativa la nivel de lege.
Problema reciclării acestor coroane artificiale ține de modul în care fiecare administrație publică reușește să rezolve la modul general colectarea selectivă a deșeurilor.
Valeriu Russu