Interviu cu Marc Crehuet, autorul piesei Regele Chior

Publicat de radiomures, 18 februarie 2015, 14:04
Compania Liviu Rebreanu a Teatrului Național Târgu-Mureș va avea săptămâna viitoare premiera spectacolului Regele chior de Marc Crehuet. Premiera spectacolului va avea loc marți 24 februarie 2015, ora 19.30, la Sala Mică, avanpremiera fiind programată luni 23 februarie 2015, ora 19.30. Cu această ocazie, secretara literară Florentina Vary a realizat un interviu cu interviu cu Marc Crehuet.
Publicul târgumureşan ar dori să te cunoască mai bine acum, când textul tău Regele chior este montat pentru prima dată în România. Cine este Marc Crehuet în afara carierei de dramaturg?
Sunt un regizor și scenarist tv în vârstă de 36 de ani, cunoscut în Spania pentru sitcom-ul Pop Rapid, o comedie serial în două sezoane, care include spectacole muzicale live ale unor formații indie rock și pop. Genul meu a fost mereu comedia, dar la această piesă am mers ceva mai „adânc” decât în alte scrieri, însemnând că, pentru mine, e, poate, cea mai „serioasă” comedie pe care am scris-o vreodată.
Când ai început să scrii dramaturgie?
Am debutat în 2007 cu piesa „Connections/Legături”, o comedie despre relațiile de dragoste de pe internet. „Regele chior” este, de fapt, a doua mea piesă. Adevărata mea vocație, încă de mic copil, a fost cinematografia, dar, până în prezent, am lucrat doar la producții TV, teatru și scurtmetraje. Acum lucrez la o adaptare pentru marele ecran a piesei „Regele chior”, la care vom începe filmările în aprilie.
Care sunt cele mai importante teatre în care au fost montate textele tale?
Piesele mele au fost montate doar în teatrele din Spania. La Madrid: El Teatro Lara, La sala Mirador și El Corral de Comedias. În Barcelona: Sala Barts și Sala Flyhard. Acum e prima dată când una din lucrările mele trece granițele ceea ce mă face foarte nerăbdător, dar și fericit.
Te rog să adresezi câteva gânduri echipei care lucrează la textul tău, Regele chior
Vreau, întâi de toate, să mulțumesc echipei spectacolului „Regele chior” pentru că a ales piesa mea. Am scris-o inspirându-mă dintr-un caz real, petrecut la Barcelona, caz care m-a îngrijorat. Iar mie îmi place să scriu despre lucruri care mă obligă să-mi pun întrebări. Subiectul de la care am pornit a fost un băiat italian, care a rămas fără un ochi în timpul unei revolte, dar cazul nu a fost mediatizat. În timp ce repetam, un incident de acest gen a avut loc din nou la Barcelona: o fată pe nume Esther Quintana a fost rănită într-un protest de stradă și a rămas chioară. Ne-a fost teamă că publicul va critica tonul comic pe care l-am folosit în abordarea unui incident atât de recent (și tragic), dar, dimpotrivă, le-a plăcut enorm. Ce încerc eu să spun, de fapt, e că genul comic are foarte multă putere (și că uneori e subestimat), stârnind în oameni nevoia de a reflecta asupra unor subiecte importante. Așa că aș transmite trupei de la Târgu-Mureș să facă publicul să râdă, fără însă a pierde din profunzime. Deși sunt sigur că domnul regizor Kincses Elemér a gândit acest lucru deja în conceptul regizoral. Abia aștept să văd rezultatul muncii lor. Tot ce mai am de adăugat e (cum se spune în Spania): Mucha mierda, însemnând „Baftă!”
Consemnat de Váry Florentina
Foto: Mariano Herrera