Intervenții pentru 25 copii cu malformații cardiace congenitale

Publicat de radiomures, 27 iulie 2015, 11:47
Printr-un proiect european, Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Tîrgu-Mureș formează 260 de specialiști în domeniul cardiologiei intervenționale pediatrice.
Proiectul, o premieră la nivel național, a început în urmă cu cinci luni și se va încheia la sfârșitul anului.
O componentă a acestuia este intervenția chirurgicală noninvazivă pentru tratamentul malformațiilor congenitale la 25 de copii.
5 dintre ei au fost operați cu succes săptămâna trecută, la Tîrgu-Mureș, din echipa de medici făcând parte și un specialist dintr-un prestigios centru cardiovascular din Germania, a declarat, pentru RTM, managerul de proiect Klara Brînzaniuc:
”Ceea ce noi am reușit să realizăm (săptămâna trecută) în cadrul proiectului este o premieră națională. Este vorba de tratamentul pe cale intervențională a unora dintre aceste patologii dintr-un domeniu de vârf în specializările, diagnosticul și tratamentul malformațiilor congenitale la copii, prin cardiologie intervențională.”
90 de medici și 170 de asistente medicale din toate regiunile de dezvoltare ale României urmează, de patru luni, cursuri de specializare în domeniul cardiologiei intervenționale pediatrice la Tîrgu-Mureș.
Acestea sunt susținute de 14 experți internaționali și de cadre didactice din Tîrgu-Mureș și Cluj Napoca.
La finalul cursurilor s-ar putea înființa, la Tîrgu Mureș, o școală de cardiologie intervențională pediatrică, spune managerul IBCVT Tîrgu-Mureș, Klara Brînzaniuc:
”Noi dorim foarte mult ca expertiza noastră dobândită și din parteneriatele internaționale pe care le derulăm, să continuăm formarea profesională prin intermediul Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș. În acest moment se derulează la Tîrgu-Mureș atestatul de cardiologie pediatrică care are o durată de doi ani pe un calendar al Ministerului Sănătății și dorim să depunem atestarea formării și în cardiologie intervențională copii și, poate, și în alte domenii.”
Proiectul CORDIS este coordonat de Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș, în parteneriat cu Institutul Inimii din Tîrgu-Mureș și cu cel din Cluj Napoca.
Valoarea totală a proiectului este de 5 milioane de euro, din care 2% este cofinanțarea partenerilor.
Cristina Bulbescu
foto: blog.umftgm.ro