Interesul pentru proprietățile rezidențiale de închiriat a înregistrat o creștere semnificativă în 2023
Publicat de Corina Muntean, 20 noiembrie 2023, 10:49 / actualizat: 20 noiembrie 2023, 14:57
Interesul pentru proprietățile rezidențiale de închiriat a înregistrat o creștere semnificativă în 2023, potrivit unei ample analize de piață. Analiza arată ce ar fi mai avantajos pe termen lung: să-ți faci rate bancare pentru cumpărarea unui apartament sau să plătești închirierea locuințelor?
Interesul pentru închirierea imobilelor și apartamentelor rezidențiale a fost tot mai mare anul acesta, în vreme ce numărul locuințelor disponibile s-a depreciat cu aproape 18%, contribuind direct la majorarea chiriilor. În același timp, apartamentele se vând la prețuri ușor mai scăzute la nivel național comparativ cu anul trecut, arată un studiu comparativ realizat de Imobiliare.ro Finance. Mulți dintre români își pun, în aceste condiții, întrebarea – mai merită să închiriezi? Potrivit brokerului de credite al grupului Imobiliare.ro, care prezintă o analiză detaliată pentru fiecare centru regional în parte, acum românii pot profita de o fereastră de oportunitate la nivelul pieței imobiliare, în favoarea achizițiilor.
”Segmentul închirierilor a fost supus, în ultima perioadă, unei presiuni puternice cu impact direct în buzunarul chiriașilor. Pe de altă parte, achizițiile sunt încă accesibile față de anul anterior, în timp ce prețurile arată perspective reale de creștere – influențate atât de noile măsuri fiscale, cât și de trendul descendent al ofertei. Dobânzile arată momentan o relativă stabilitate, cu perspective bune pentru anul 2024”, afirmă Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.
Analiza ia în considerare prețurile medii, respectiv chiria medie pentru un apartament cu 2 camere cu o suprafață de 50 mp, o dobândă de 5,9% pentru un credit de 30 de ani rambursat în 18 ani, și vândut la un preț ce ia în calcul o apreciere a valorii activului de 3,17%/an, respectiv o majorare anuală a chiriei de 3%. Astfel că în Brașov este mai avantajos , se pare, să cumperi decât să închiriezi. Perioada minimă de locuire într-un apartament peste care cumpărarea acestuia devine mai avantajoasă este de 2 ani în Brașov. Rata pe care trebuie să o achite proprietarul este de 406 euro/lună, în timp ce bugetul de chirie trebuie să se situeze undeva în jurul valorii de 460 euro/lună. Achiziționând proprietatea faci lunar o economie de 54 euro. După o perioadă de 18 ani, costul net de achiziție se apropie de 19.700 euro. Costul net al închirierii apartamentului este de 129.013 euro. Luăm aici în calcul atât plățile lunare, cât și comisionul agenției achitat pentru identificarea proprietății, dar și garanția solicitată de proprietar care este returnată la încheierea contractului. Discutăm, astfel, despre un avantaj net de achiziție versus închiriere de 109.317 euro. La Cluj Napoca, avantajul net de achiziție versus închiriere se apropie de 123.800 euro.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.