Interesul mureșenilor pentru refugiații ucraineni începe să scadă

Publicat de MIRELA ROTAR, 30 martie 2022, 15:18
Valul de donații din primele zile de război nu mai are aceeași intensitate, iar mureșenii nu se mai implică atât de mult pentru refugiații ucraineni.
Numărul produselor a scăzut, dar necesitățile celor care s-au refugiat în spațiile de cazare din Târgu Mureș sunt aceleași.
Ajutoarele sunt distribuite fie în România, fie în Ucraina, în centrele de refugiați sau în spitale.
Directorul Crucii Roșii filiala Mureș, Magda Bercea:
Ca întotdeauna, reacția emoțională de la început este foarte puternică și vin foarte, foarte mulți donatori. Acum vin din ce în ce mai puțin, sperăm să nu se diminueze total acest sentiment de solidaritate cu ucrainenii pentru că avem refugiați aici, în județ, de care trebuie să avem grijă. Pe de altă parte, în continuare trimitem ajutoare în Ucraina, avem o relație deja foarte bine stabilită cu spitalul din Cernăuți, așa că avem nevoie în continuare de donatori.
Apelul Crucii Roșii este în continuare pentru donarea de alimente, atât proaspete cât și conservate, preccum și produse pentru gospodăriile celor care au ales să rămână în Ucraina.
Magda Bercea, directorul Crucii Roșii filiala Mureș:
(Primim) tot ce se pretează la mic dejun. Aceasta înseamnă brânză topită, pe care îi rugăm să fie, preferabil, în triunghiuri, pentru a putea fi ușor de dat și copiilor și să nu se risipească, deci să nu fie ambalaje noi. Salam, șuncă, tot așa, feliate, dacă se poate, pateuri, cereale, lapte, preferabil UHT pentru că acela nu trebuie ținut la frigider și, bineînțeles, alimente greu perisabile, mare parte din ele mergând în Ucraina. Haine noi, saci de dormit, lenjerii de pat, dar totul nou, produse de igienă personală, detergenți.
Ultimele date arată că în evidențele autorităților figurează peste 400 de persoane care sunt cazate în județul Mureș, atât în spațiile puse la dispoziție de autorități, cât și prin inițiative private.
Raluca Creț