Interes scăzut pentru un nou loc de muncă în rândul persoanelor de peste 45 de ani
Datele uneia dintre cele mai mari companii de recrutare online (E.jobs), arată că persoanele de peste 45 de ani formează categoria profesională cu cel mai scăzut nivel de activitate din punctul de vedere al aplicărilor și al intenției de schimbare a carierei.
Publicat de APETRI MARGARETA, 23 octombrie 2024, 14:19 / actualizat: 24 octombrie 2024, 8:07
Domeniile în care aceștia și-au căutat de lucru au fost retail, construcții, servicii, transport / logistică și servicii financiare, spune reprezentantul companiei, Ana Călugăru.
”Candidații care au peste 45 de ani au în acest moment cel mai stabil comportament de mișcare pe piața muncii. Dacă, spre exemplu, în fiecare lună sunt înregistrate peste 1.000.000 de aplicări, din partea candidaților din acest segment de vârstă vedem nu mai mult de 100.000 de aplicări în fiecare lună. Vorbim, deci, de cel mult 10%.”
Ana Călugăru a explicat pentru Radio Tg.Mureș că, în general, persoanele peste 45 de ani își caută un nou job atunci când sunt disponibilizate și nu sunt flexibile spre schimbare.
„Sunt candidații care au cel mai scăzut interes de a schimba joburi și, în general, sunt mânați să își caute un nou loc de muncă doar atunci când rămân fără job. Cumva, există o percepție generalizată în piață că nu sunt atât de atrăgători precum alți candidați pe piața muncii. Inclusiv angajatorii spun despre ei că au anumite obstacole de aș-i găsi un job și majoritatea se referă la lipsa de adaptare la tehnologie, la absența unor competențe digitale.”
În județul Mureș, AJOFM a reușit, în acest an, să faciliteze angajarea a peste 2.600 de persoane, dintre care, cele mai multe, au vârsta de peste 45 de ani, spune directorul Gheorghe Ștef.
„Din totalul persoanelor ocupate până la data de referință, 1323 au peste 45 de ani, 327 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 144 au vârsta cuprinsă între 30 și 35 de ani, 272 au vârsta cuprinsă intre 25-29 de ani iar 612 sunt tineri sub 25 de ani.”
Datele companiei de recrutare mai arată că, dacă la nivel general, procentul de aplicări pentru joburile remote este de aproximativ 15% din total, în ceea ce privește aplicările candidaților care au peste 45 de ani ponderea nu depășește 5%.
Reticenți sunt și când vine vorba despre mutarea în afara țării, în condițiile în care doar 1,6% dintre aplicările pentru această categorie de vârstă sunt pentru locurile de muncă din străinătate.
Autor: Raluca Creț