Interes scăzut pentru reconstrucții mamare, la Tg. Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 13 aprilie 2022, 11:35 / actualizat: 16 aprilie 2022, 11:47
Doar 6-8 operații de endoprotezare mamară se realizează anual la Târgu Mureș, la Spitalul Clinic Județean de Urgență, unde funcționează de circa 5 ani un subprogram național de reconstrucție mamară după afecțiuni oncologice.
Aceste intervenții, care presupun și implanturi mamare necesare pentru reconstrucție, sunt decontate integral de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
Însă, de anul acesta se decontează încă o procedură de simetrizare a sânilor, precizează pentru Radio Târgu Mureș coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Plastică și Reparatorie din cadrul Spitalului, medicul primar Dorin Dorobanțu:
Continuă permanent acest program cât timp mai sunt paciente… Aceasta presupune plata inclusiv a protezelor de sân, a expanderelor în intervențiile de reconstrucție mamară după intervenții de rezecții a sânului din motive oncologice, adică pacientele care beneficiază și intră în program sunt paciente care au diagnostic de neoplasm mamar. Mai nou, din fericire, s-a introdus în programul acesta de reconstrucție și simetrizarea sânului. Este o procedură pentru care plasticienii din întreaga țară au luptat…
Toate femeile care au solicitat până acum astfel de proceduri și s-au încadrat în condițiile cerute, au beneficiat de operație.
Adresabilitatea, în schimb, este redusă deoarece multe femei află târziu că există această posibilitate. De vină ar fi și faptul că cele mai multe mastectomii mamare se fac la celălalt spital județean din Târgu Mureș, care nu are încă un program de reconstrucție mamară.
Pacientele ar trebui să afle de la medic de această posibilitate încă de la început, afirmă medicul primar de chirurgie plastică și reparatorie din Târgu Mureș, Dorin Dorobanțu:
Din păcate, în medie cred că sunt 6-8 cazuri pe an. Deocamdată, programul are o adresabilitate redusă din motive de slabă mediatizare. Sunt multe paciente care vin și care află foarte greu de programul acesta. Colegul de la chirurgie generală care operează un cancer de sân trebuie să știe că chirurgul plastician face reconstrucția și să îndrume pacienta în direcția respectivă. Deci, pacienta, în mod normal, poate fi consultată în sensul unei reconstrucții de sân de când începe să afle că s-ar putea să aibă un cancer de sân, tocmai pentru a minima impactul pe care îl are o posibilă intervenție de rezecție mamară asupra pacientei respective.
Procedura de endoprotezare mamară se ridică la costuri mari în mediul privat. Ele se ridică la circa 5.000 de euro, sumă care include și device-urile utilizate.
Aceleași proceduri se pot efectua, însă, în mod gratuit la Spitalul de Urgență din Târgu-Mureș, toate costurile fiind decontate prin CJAS.
Cristina Bulbescu