Inteligența artificială, tot mai prezentă în viața noastră
Publicat de Corina Muntean, 15 februarie 2024, 11:04 / actualizat: 15 februarie 2024, 15:10
Așa cum am învățat să lucrăm constant, zilnic cu internetul, în foarte scurt timp, vom învăța să abordăm problemele noastre cotidiene, inclusiv cele de business bizuindu-ne pe puterea instrumentelor de inteligență artificială. Au simțit acest trend managerii corporațiilor. Opt din zece lideri la nivel global se aşteaptă ca Gen AI să le transforme organizaţia în următorii trei ani.
Aşteptările cu privire la inteligenţa artificială generativă (Gen AI) rămân ridicate în rândul liderilor la nivel global. Majoritatea acestora (8 din 10) sunt convinși că tehnologia le va transforma organizaţia în următorii trei ani, potrivit unui studiu realizat de o companie de consultanţă.
În acest context, mai mult de jumătate dintre respondenţi susţin că se vor concentra în special pe beneficiile tactice oferite de tehnologie, cum ar fi îmbunătăţirea eficienţei şi a productivităţii (56%) şi reducerea costurilor (35%).
Pe de altă parte, zonele considerate strategice, printre care încurajarea inovaţiei (29%) şi descoperirea de noi idei şi informaţii (19%) de busines, nu sunt tratate ca priorităţi, arată cercetarea Deloitte ‘The State of Generative AI in the Enterprise: Now decides next’ . Este adevărat, va trebui să învățăm să lucrăm cu instrumentele și potențialul inteligenței artificiale.
În ceea ce priveşte provocările, respondenţii menţionează lipsa angajaţilor cu abilităţi de natură tehnică drept cea mai mare barieră în procesul de adoptare a Gen AI. Doar 22% dintre lideri consideră că organizaţiile sunt bine sau foarte bine pregătite pentru a rezolva aspectele problematice legate de capitalul uman pe care le generează adoptarea acestei tehnologii. În plus, puţini respondenţi se concentrează pe educare şi recalificare, 47% dintre organizaţii susţinând că îşi învaţă suficient angajaţii cu privire la funcţiile, beneficiile şi valoarea generate de Gen AI.
Cu toate acestea, este de aşteptat ca prima generaţie de experţi în Gen AI să se concentreze pe educarea şi recalificarea angajaţilor şi pe atragerea de capital uman cu abilităţi tehnice pentru gestionarea iniţiativelor legate de Gen AI. Guvernanţa şi managementul riscului sunt, de asemenea, bariere în procesul de adoptare a Gen AI, arată studiul: doar un sfert dintre participanţi (25%) consideră că organizaţiile sunt bine sau foarte bine pregătite să abordeze aceste provocări.
Cele mai mari preocupări ale respondenţilor legate de guvernanţă sunt lipsa încrederii în rezultate (36%), riscurile privind proprietatea intelectuală (35%), utilizarea necorespunzătoare a datelor clienţilor sau consumatorilor (34%), capacitatea de a respecta reglementările (33%) şi lipsa transparenţei (31%).
În ceea ce priveşte cele mai frecvente riscuri, organizaţiile citează rezultatele şi informaţiile eronate (‘hallucinations’), aspectele juridice precum plagiatul, încălcarea drepturilor de autor şi răspunderea pentru erori, confidenţialitatea şi proprietatea asupra datelor.
Raportul Deloitte ‘The State of Generative AI in the Enterprise: Now decides next’ a fost realizat în perioada octombrie-decembrie 2023, în rândul a peste 2.800 de lideri de business şi de tehnologie cu expertiză în AI, implicaţi direct în gestionarea sau implementarea Gen AI în organizaţii mari din 16 ţări şi şase industrii, pentru a analiza modul în care Gen AI este integrată în organizaţii.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.