Inteligența Artificială ar putea scăpa de sub control
Publicat de Corina Muntean, 15 ianuarie 2024, 11:30
Lumile virtuale se dezvoltă cu rapiditate. Este esenţial ca aceste noi pieţe să rămână competitive şi ca ele să contribuie la dezvoltarea firmelor pentru ca acestea, la rândul lor, să poată furniza cele mai bune şi mai inovatoare produse către consumatori. Dacă o vom pune să muncească în folosul nostru, Inteligenţa Artificială Generativă poate aduce o valoare economică globală de până la 8 trilioane de dolari, arată o nouă cercetare.
Oamenii se tem în general de ceea ce este necunoscut pentru ei, de noi provocări. Iar, mai recent, suntem terifiați de gândul că Inteligența Artificială ar putea scăpa de sub control și ar pune stăpânire pe rasa umană. Dar adevărul este că, cel puțin deocamdată, acest concept nu este decât un instrument, care poate fi folosit în scopul de a face bine sau…rău. Depinde de cine deține controlul și ce intenții are. Dacă va fi folosită în scop benefic, Inteligenţa Artificială Generativă ar putea duce la crearea unei valori economice globale de 6 – 8 trilioane de dolari, arată rezultatele unei cercetări de specialitate, care analizează modul în care tehnologia devine mai umană prin natura sa.
Conform studiului Technology Vision 2024, realizat de Accenture, Inteligenţa Artificială Generativă are potenţialul de a avea un impact asupra a 44% din toate orele de lucru înregistrate în toate industriile și de a permite îmbunătăţirea productivităţii în 900 de tipuri diferite de locuri de muncă.
Studiul identifică patru tendinţe-cheie ale tranziţiei la tehnologiile ‘Human by Design’, respectiv: A Match Made in AI (crearea unei lumi în care datele sunt reorganizate în moduri care facilitează un raţionament similar celui uman şi chiar imită creativitatea), Meet My Agent (o lume în care agenţii cu abilităţi de inteligenţă artificială lucrează în numele persoanelor şi fac parte dintr-un ecosistem interconectat), The Space We Need (crearea de noi lumi imersive de interacţiune personală prin extinderea lumilor noastre fizice, 2D, în noi medii 3D create cu ajutorul tehnologiilor) şi Our Bodies Electronic (o nouă interfaţă umană folosind tehnologii inovatoare, încorporate).
În ce privește ultimele tendinţe, 94% dintre executivi afirmă că sunt de acord că tehnologiile de interfaţă umană ne vor permite să înţelegem mai bine comportamentele şi intenţiile, transformând interacţiunea om-maşină. Raportul Accenture’s (excenses) Technology Vision a analizat, timp de 24 de ani, în mod sistematic mediul de afaceri pentru a identifica tendinţele tehnologice cu cea mai mare probabilitate de a perturba afacerile şi industriile.
Informaţiile pentru studiul din anul 2024 au fost colectate de la un Consiliu Consultativ extern format din peste 24 de experţi din mediul academic, mediul de afaceri şi sectorul public. Mai mult, cercetarea primară, la nivel global, include un sondaj efectuat în perioada octombrie – noiembrie 2023 în 20 ţări, în rândul a 3.450 de executivi din 21 de industrii şi a peste 20.000 de consumatori.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.