Instituțiile statului pot răspunde penal și civil dacă nu protejează personalul medical

Publicat de Corina Muntean, 1 aprilie 2020, 18:15
Avocații fac apel la autorități să ia măsuri de protejare a personalului medical, inclusiv prin testarea cu prioritate a acestora.
Avocatul Eugen Iordăchescu atenționează că, în urma nerespectării acestor cerințe, medicii pot formula plângere penală și solicita despăgubiri, nu înainte de a refuza, justificat, să presteze o muncă primejdioasă:
Dacă conducerile instituțiilor medicale aplică abuziv sancțiuni disciplinare sau sesizează Parchetul pentru zădărnicirea combaterii Coronavirusului, cadrele medicale pot ataca aceste sancțiuni, inclusiv dacă se va lua măsura desfacerii contractului de muncă. Iar dacă aceste cadre medicale, datorită presiunilor care fac anumite persoane să cedeze și acceptă să lucreze în condiții de insecuritate și ulterior se îmbolnăvesc sau se produce decesul, există calea formulării unor acțiuni în justiție pentru a pretinde despăgubiri, fie plângeri penale pentru vătămare corporală, pentru ucidere din culpă sau chiar pentru omor.
Avocatul Iordăchescu atenționează că hemoragia de personal medical de dinainte de pandemie va continua în contextul pandemiei și chiar s-ar putea amplifica, tocmai datorită atitudinii statului român față de această breaslă.
Valeriu Russu