Instanţa a decis continuarea anchetării fostului primar al municipiului Miercurea Ciuc
Publicat de Corina Muntean, 16 decembrie 2020, 14:24 / actualizat: 16 decembrie 2020, 17:20
Potrivit sentinţei definitive a Tribunalului Bucureşti, DNA trebuie să continue ancheta în privinţa legalităţii achiziţionării, de către primăria din Miercurea Ciuc, a Casei de Cultură a Sindicatelor din centrul oraşului.
Cazul este analizat în numărul de miercuri al cotidianului transilvănean „Krónika”. Potrivit ziarului, sentinţa recentă a Tribunalului Bucureşti anulează hotărârea pe care DNA a luat-o în luna ianuarie a anului trecut, potrivit căreia cercetarea privind achiziţionarea Casei de Cultură a Sindicatelor a fost încheiată fără punere sub acuzare. Instanţa a dispus, printr-o sentinţă definitivă, continuarea anchetei.
Procesul încheiat acum a fost iniţiat anul trecut de către Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România. În privinţa achiziţionării casei de cultură, ancheta DNA împotriva primarului şi viceprimarului de atunci, Róbert Ráduly şi Domokos Szőke, a demarat în aprilie 2015. Potrivit suspiciunii, primăria a cumpărat imobilul la un preţ subevaluat, în mod deliberat. În cele din urmă, în 2019, ancheta a fost încheiată, iar cazul închis pe motiv de lipsă de dovezi.
Potrivit sentinţei pronunţate săptămâna trecută, la Bucureşti, DNA trebuie să continue ancheta atât cu privire la fostul primar Róbert Ráduly, cât şi la practicianul în insolvenţă care s-a ocupat de vânzare. În 2014, Primăria Miercurea Ciuc a cumpărat Casa de Cultură a Sindicatelor din Miercurea Ciuc, construită în anii 1980, prin exercitarea dreptului său de preempţiune. Imobilul s-a aflat în proprietatea filialei locale a Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România, însă din cauza datoriilor acumulate, împotriva proprietarului a fost demarată procedura de faliment, motiv pentru care vânzarea a fost negociată cu practicianul în insolvenţă desemnat de către Tribunalul Harghita. Procedura de faliment a fost iniţiată în 2013, de către creditori, printre care s-au aflat ANAF, furnizorul de energie electrică, o companie de pază şi protecţie, furnizorul de termoficare şi Primăria Miercurea Ciuc. Potrivit evaluării făcute, imobilul valora 4.064.000 de lei, însă în cele din urmă, oraşul a achiziţionat clădirea la preţul de 3.500.000 de lei.
La sfârşitul lunii octombrie, o sentinţă definitivă a Curţii de Apel Târgu Mureş i-a achitat pe Róbert Ráduly şi Domokos Szőke de toate capetele de acuzare ale DNA, dintr-un alt dosar, iniţiat în 2015.