Instalația de amoniac de la Azomureș afectată de explozie ar putea reporni în decembrie

Publicat de Corina Muntean, 28 octombrie 2021, 14:14 / actualizat: 28 octombrie 2021, 17:33
Investigația asupra cauzelor care au dus la explozia de la Azomureș de la începutul lunii iulie s-a încheiat.
Concluziile arată că toate procedurile de pornire ale instalației au fost respectate și că nu a existat nicio eroare umană în operarea acesteia.
Comisia tehnică a luat în calcul mai multe ipoteze pentru cedarea conductei din coloana de sinteză, iar componentele metalice au fost expediate unor companii și autorități pentru investigații detaliate.
Directorul uzinei chimice, Ovidiu Crăciun:
Este o joncțiune a doua trasee cu doua fluxuri de gaz. În metoda de pornire a instalației, anumite trasee au flux de gaz, altele nu au. Un traseu care avea un flux de gaz pe perioada de pornire avea o temperatură mai mare față de designul proiectat al unui traseu adiacent. Chiar dacă în locul în care a avut loc fisura, nu era flux de gaz cu temperatură mare, prin conducție, se presupune că temperatura ar fi crescut în zona respectivă, mai mare decât în funcționare normală. Fiind gaz cu continut mare de hidrogen, a fost un atac al moleculei de hidrogen în structura metalică, care a creat niște microfisuri ce n-au putut fi detectate cu metode convenționale. Este o deficienta in designul initial al instalatiei care si-a facut efectul dupa 43 de ani de functionare.
Toate conductele au fost demontate pentru verificare, iar întregul sistem ar putea fi repornit în luna decembrie, a precizat purtătorul de cuvânt al Azomureș, Ovidiu Maior:
Din punct de vedere mecanic și tehnic, planul nostru este ca până în 10 decembrie lucrurile să fie stabilite, ca și când ar fi gata de pornire. Din acel moment mai e o perioadă de certificări din partea autorităților competente. Dacă există linie verde, să zicem așa, instalația poate fi repornită. Mai există o condiție, legată de prețul gazului metan. Există în acest moment o criză energetică la nivel mondial, european, care ne afectează și pe noi, și suntem în situația în care analizăm foarte serios dacă din acest punct de vedere, al gazului metan, vom reporni instalația.
Conducerea Azomureș a estimat pierderile directe în urma exploziei de aproximativ 4 milioane de euro, cărora li se adaugă pierderile de pe piață, ținând cont de faptul că s-a redus capacitatea de producție cu 50%.
Raluca Creț