Instabilitatea financiară: cel mai mare pericol pentru România în 2019
Publicat de Corina Muntean, 14 ianuarie 2019, 11:00
Avem un curs valutar extrem de fluctant la început de an 2019, cu un maxim istoric pentru euro, iar acest fenomen nu este întâmplător. Analiștii de la CFA România anticipau încă în decembrie această evoluție, iar acum barometrulul realizat de KeysFin arată că instabilitatea fiscală va fi marea provocare, în 2019, pentru România.
Instabilitatea fiscală reprezintă cea mai mare provocare din anul 2019, susțin oamenii de afaceri chestionați în cadrul KeysFin Business Focus 2019. Potrivit datelor barometrului, impredictibilitatea legislației fiscale va influența semnificativ apetitul investitorilor, atât români cât mai ales străini, pentru deschiderea unor noi afaceri. Adică o va influența în mod negativ și deja avem un prim semnal cu anunțul retragerii companiei Netsle de pe piața românească. Cele peste 800 de modificări realizate anul trecut în legislația fiscală, culminând cu controversata ordonanță privind „lăcomia’’, emisă în decembrie, au influențat în mod semnificativ percepția investitorilor privind evoluția economică a României în 2019. În privința acestei ordonanțe, temerile că vor crește prețurile utilităților și creditelor bancare încep să se adeverească, un prim furnizor de gaze anunând că a majorat cu 2% tarifele. Potrivit datelor celei de-a IX-a ediții a barometrului semestrial privind perspectivele economiei, 82% dintre oamenii de afaceri chestionați de KeysFin au trecut incertitudinea legată de fiscalitate pe primul loc în topul provocărilor din 2019. Apoi, în 2019 scăderea investițiilor reprezintă principala preocupare, dincolo de fiscalitate. 64% dintre cei chestionați se așteaptă la o scădere a investițiilor în economie, pe fondul înrăutățirii perspectivelor macroeconomice. Scăderea investițiilor private în economie, mai ales a celor greenfield, cu potențial de dezvoltare pe orizontală, va fi influențată și de posibila restrângere și scumpire a creditării, pe fondul măsurilor administrative anunțate de autorități. De altfel, situată pe locul 3 în această ierarhie, scumpirea creditării indicată de 57% dintre investitori este una dintre principalele provocări din 2019.
Ordonanța lăcomiei va determina instituțiile financiare să își reconsidere business-urile din România, iar consecințele s-ar putea vedea într-o scumpire a creditării și o reducere a liniilor de finanțare pentru business-ul românesc. Aceste măsuri vor influența semnificativ percepția investitorilor străini, iar o retrogradare a României de către agențiile de rating nu este exclusă, arată analiza Keys Fin. Anticipat în barometrul KeysFin Business Focus 2018, puseul inflaționist din economia românescă este preconizat să continue și în acest an, influențat, printre altele, de deciziile administrative privind suprataxarea furnizorilor de energie și de evoluția prețurilor la nivel mondial. În aceste condiții, majoritatea investitorilor (55%) prognozează un curs de peste 4,7 leu pentru un euro în a doua parte a anului.
Într-o economie încă fragilă, slab capitalizată, cu multiple discrepanțe, o balanță comercială tot mai dezechilibrată și tot mai multe incertitudini privind finanțarea deficitului bugetar, evoluția leului în raport cu principalele valute va reprezenta un barometru semnificativ privind starea economiei românești.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.keysfin.com