Inspirat din suita de succes Războiul stelelor – Star Wars

Publicat de Corina Muntean, 21 august 2019, 15:26 / actualizat: 21 august 2019, 18:32
Un braț robotic produs de cercetătorii unei universități americane i-a redat unui bărbat abilitatea de a-și folosi mâna, după ce și-a pierdut o parte din ea într-un accident de lucru. După cum arată publicațiile de specialitate, mâna robotică se bucură de o precizie remarcabilă.
La aproape două decenii, un bărbat din Statele Unite a putut să-și folosească din nou mâna stângă prin intermediul unui braț robotic inspirat din filmul de succes, Războiul stelelor – Imperiul contraatacă. Gadgetul este intitulat sugestiv Luke.
În urma unui accident electric care a avut loc acum 20 de ani, Keven Walgamott a suferit amputarea brațului său stâng. Din acel moment, și-a pierdut orice speranță că ar mai putea vreodată să-și recâștige senzația de atingere cu mâna pierdută. Din fericire, datorită efortului unei echipe de ingineri în biomedicină de la Universitatea din Utah, acest lucru a fost posibil. Similar cu brațul lui Skywalker, LUKE Arm poate fi controlat cu ajutorul gândurilor, cu o precizie spectaculoasă. După o perioadă de adaptare, Waglamott a învățat să ridice și să dea drumul la diverse obiecte. În plus, îi permite să simtă ceea ce ia în mână. Senzația în mână este foarte importantă pentru manipularea corectă a obiectelor, iar LUKE transmite creierului toate informațiile relevante. Pentru că incorporează o serie de senzori și are o conexiune constantă cu creierul, LUKE Arm ajută utilizatorul să simtă textura și greutate unui obiect, imediat după ce l-a atins sau luat în mână.
Printre testele pe care a trebuit să le execute Walgamott s-au numărat separarea unor boabe de struguri de pe un ciorchine, mutarea unor ouă și tastarea de mesaje. Cel mai emoțional moment s-a petrecut atunci când și-a luat soția de mână pentru prima oară și a putut să-i simtă atingerea.
Chiar dacă nu este produs în serie sau disponibil la scară largă, brațul robotic a fost deja subiectul unei lucrări în publicația de specialitate Science Robotics, unde sunt disponibile mai multe particularități legate de modul în care funcționează dispozitivul, informează Playtech.ro.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Info Gadget, realizată de Virgil Natea, de luni până miercuri, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM.
sursa: www.playtech.ro