Inspectorii sanitar-veterinari susțin că puii din comerț nu sunt contaminați
Publicat de Rotar Mirela, 28 martie 2024, 14:00 / actualizat: 29 martie 2024, 8:52
Directorul executiv adjunct al DSVSA Mureș, Lucian Goga, a declarat pentru Radio Tg.Mureș că inspectorii verifică zilele acestea atât fermele de pui, cât și abatorul de la Sânpaul, singurul autorizat din județ, după declarațiile făcute de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Horia Constantinescu avertiza asupra comercializării cărnii de pui care are în mod artificial culoarea galbenă, afirmând că rezultatul ar fi obţinut după hrănirea păsărilor cu boabe care conţin anumite substanţe.
Rolul DSV este de a garanta că ceea ce este expus spre vânzare este sigur și nu periclitează starea de sănătate a populației, spune directorul Lucian Goga:
Inspectorii verifică atât calitatea furajului, creșterea, condițiile de bunăstare ale puilor pentru carne până la abatorizare, inclusiv examen ante-mortem, examen în timpul sacrificării, examenul carcasei după sacrificare. Iar în singurul abator de păsări din județ, noi avem doi medici veterinar, prezenți pe toată perioada de lucru. Există coloranți care pot fi legal administrați în hrana păsărilor, asta nu înseamnă că fermierul adaugă vopsele sau face ce-l taie capul! Există medici veterinari de liberă practică împuterniciți, cu care fermele de creștere a puilor au contract, există registre de consultații și tratamente în care orice tratament medicamentos este evidențiat, la fel orice vaccinare.
În urma controalelor făcute, reprezentanții Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Brașov au trimis astăzi probele prevalate din trei județe, la laboratoarele din Iași și București, iar rezultatele vor fi publicate în câteva zile, a explicat comisarul șef Onica Csaba:
Am trimis la două laboratoare, din Iași și București, care abia azi dimineață le-au primit. Acele mostre au fost luate din județele Mureș, Brașov și Alba. Nu putem însă să spunem că există suspiciunea de contaminare cu Salmonella. Având în vedere informațiile care circulă în mass media, noi am considerat că e bine să facem analize și vom vedea rezultatele buletinelor de analize. Până nu terminăm și nu avem concluziile, nu pot spune dacă presupunerea noastră se adeverește sau nu.
Ieri, conducerea ANPC a atenționat că e posibil ca unii pui de pe raft să aibă o culoare nefirească, din cauza coloranților ce ar fi puși în mâncare, iar reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare au replicat că este sigură carnea de pui din magazinele românești.
Autor: Valeriu Russu