Inspectoratele școlare se mobilizează pentru promovarea învățământului profesional
Publicat de Corina Muntean, 14 februarie 2020, 17:38
Ministerul Educației Naționale a lansat campania „Meseria face diferența!”, care are drept scop prezentarea celor mai relevante meserii în care se pot forma absolvenții de clasa a VIII-a, dar și avantajele pe care le oferă învățământul profesional și profesional dual.
În județul Mureș, Inspectoratul Județean Mureș a demarat deja acțiunile de popularizare, care vor culmina cu un eveniment la care vor participa agenți economici, copii și părinți.
Inspectorul școlar general adjunct, Iles Ildiko.
Încercăm să antrenăm toți directorii de la liceele tehnice și învățământul profesional, inclusiv oameni de afaceri, care să prezinte rolul și locul meseriilor de astăzi. Dorim să chemăm copii, părinți, reprezentanți ai societăților comerciale, să vedem ce pot să ne ofere și ce putem oferi părinților și copiilor.
În Harghita, Inspectoratul Școlar Județean a pregătit aproape 30 de acțiuni în școli, fabrici și la instituții, pentru a-i convinge pe copii și, mai ales, pe părinți, că școala profesională garantează viitorul.
Inspectorul școlar general adjunct, Cristian Glodeanu, speră că această campanie va elimina mentalitățile care s-au construit în timp împotriva învățământului profesional.
Probabil că nu a existat o prezentare adecvată, în sensul că școala profesională îți oferă un loc de muncă, o meserie și aceasta nu înseamnă că nu pot să îmi continui studiile în învățământul liceal pentru a putea să obțin și bacalaureatul ba, de ce nu, aș putea să îmi continui cursurile și la facultate. Mai mult decât atât, s-a creat o sintagmă greșit înțeleasă, că elevii slabi nu au ce căuta la liceu, ci trebuie să meargă la școala profesională.
La Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Mureș sunt disponibile permanent sute de posturi pentru meseriași.
În anumite domenii, angajații sunt nevoiți să aducă muncitori din străinătate pentru că nu găsesc forță de muncă acasă.
Directorul instituției, Gheorghe Ștef:
Mai ales în construcții este o problemă foarte mare, la muncitori și chiar muncitori necalificați, sunt foarte multe cereri și din ce în ce mai puține persoane vin să își caute un loc de muncă.
Săptămânal, prin intermediul acestei campanii, Ministerul Educației și Cercetării și Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic vor prezenta meseriile care pot face diferența.
Toate materialele vor fi vizibile pe site-urile www.alegetidrumul.ro și www.edu.ro, iar campania se va încheia în data de 11 martie, de Ziua Națională a Meseriilor.
Raluca Creţ