Insectele sunt de importanţă vitală pentru ecosistemele naturale

Publicat de MIRELA ROTAR, 17 februarie 2019, 09:43
Un studiu recent relevă faptul că aproape jumătate din insectele din întreaga lume dispar rapid, ceea ce duce la „un colaps catastrofal al ecosistemelor naturale”. Concluzia oamenilor de ştiinţă este că, dacă nu ne schimbăm modul de producţie a alimentelor, insectele vor dispărea în câteva decenii.
Articolul, care va fi publicat în ediţia viitoare a revistei „Biological Conservation”, arată că agricultura intensivă practicată de şase decenii, utilizarea pesticidelor şi distrugerea habitatelor contribuie la moartea insectelor. De asemenea, acestea pun în pericol viaţa păsărilor şi natura, în general. Potrivit autorilor studiului, Francisco Sanchez-Bayo și Kris Wyckhuys, de la universitățile australiene Sydney și Queensland, insectele sunt „de importanţă vitală pentru ecosistemele globale”.
Cercetătorii subliniază faptul că aproximativ o treime din speciile de animale din întreaga lume sunt ameninţate cu dispariţia. Această valoare creşte cu un punct procentual în fiecare an.
Greenpeace Austria a subliniat impactul devastator asupra biodiversităţii: „Liliecii şi aricii, de exemplu, depind de insecte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Greenepace, Lukas Meus.
„Uciderea insectelor este fatală pentru multe specii de păsări, iar în Austria rata mortalității este enormă, motiv pentru care avem nevoie de agricultură ecologică, pentru ca să funcționeze fără toxine din plante și să promoveze biodiversitatea”, a mai spus Lukas Meus.