INS: cele mai scumpe alimente se vând în piețele din Ardeal și Banat.
Publicat de Corina Muntean, 26 noiembrie 2021, 12:18
Românii care locuiesc în centrul țării cheltuiesc cei mai mulți bani pentru produsele alimentare cumpărate din piețele agroalimentare ale reședințelor de județ, potrivit datelor statistice pe luna septembrie .
Sfântu Gheorghe este de departe orașul cu cele mai mari prețuri în piața de legume din România. Deși se află într-o zonă considerată patria cartofilor, aici un kilogram costă 3 lei, în timp ce la Târgoviște, de exemplu, aceeași cantitate de cartofi s-a vândut în septembrie cu 1,44 lei.
Prețurile variază și la Târgu-Mureș, cea mai scumpă piață fiind considerată cea de la Diamant, din cartierul Tudor.
Vânzătorii spun, însă, că prețul unor legume este chiar mai mic decât anul trecut:
Târgumureșenii merg în număr tot mai mic la piață, mai ales de când temperaturile au scăzut foarte mult.
Unii oameni preferă totuși să cumpere produse din piață, unde sunt mai multe șanse să fie bio:
Cercetarea INS a urmărit prețurile medii la principalele produse vândute în piețele agroalimentare din municipiile reședință de județ.
Pe primul loc, cu cele mai mari prețuri, se află municipiul Sfântu Gheorghe urmat la mare distanță de Alba Iulia, Timișoara, Râmnicu Vâlcea, București, Brașov și Cluj.
Pentru un coș de cumpărături în care intră câte un kilogram de cartofi, roșii, ardei, castraveți, vinete, struguri, brânză, un litru de lapte și un ou, un localnic din Sfântu Gheorghe a plătit peste 73 de lei.
Aceleași produse costă cu 15% mai puțin la Alba Iulia și cu circa 20% mai puțin la Brașov sau Cluj Napoca.
Cristina Bulbescu