Inițiativa Radio Tg. Mureș de curățare a malurilor râului Mureș, o lecție civică
Publicat de Rotar Mirela, 20 aprilie 2023, 17:00 / actualizat: 21 aprilie 2023, 9:28
De Ziua Pământului, Radio Tg.Mureș organizează acțiunea de ecologizare a râului Mureș. Anul acesta vor fi curățate ambele maluri ale râului, pe porțiunea dintre Șapte plopi Și Sâncrai.
Primarul comunei Sg. de Mureș, Sofalvi Szabolcs, apreciază inițiativa Radio Tg.Mureș, un model de comportament civic:
Felicit Radio Tg. Mureș pentru această inițiativă, de a curăța malurile râului Mureș, de a aduna sute de saci de deșeuri. Curățăm împreună cu copiii, cu ONG-urile, cu instituțiile publice. Acțiunea are caracter de exemplu pozitiv, de sensibilizare, scopul fiind să îi determine pe oameni să nu aștepte de la autorități aplicarea unor sancțiuni, fiindcă că noi de ani de zile facem asta, dar nu a avut efect. Pentru că cel care nu are cei 7 ani de acasă a băut o bere și aruncă flaconul unde apucă, așa e mai greu de educat. Acțiunea are și alt efect: te face să te rușinezi de faptul că vin copii, persoane publice sau oricine altcineva și ridică gunoiul după tine.
Ca în fiecare an, Primăria Târgu Mureș se alătură inițiativei Radio Târgu Mureș și participă la celebrarea Zilei Pământului, spune purtătorul de cuvânt al instituției, Cristina Pruteanu:
Este deja o tradiție la noi în oraș celebrarea aceastei zile de început de primăvară. În același timp cu alte sute de milioane de oameni de pe întreg globul, pentru o zi întreagă, aducem un plus de conștientizare asupra nevoii de protecție a mediului și a ecosistemelor. Organizații de protecție a mediului, copii și părinți, artiști sau oameni de business vin, în această zi, să adune deșeurile care sufocă spațiile verzi, mai ales malurile râului Mureș. Prin această acțiune, încercăm să atragem atenția asupra nevoii de a schimba, în primul rând, mentalitatea și comportamentul nostru, ale fiecăruia dintre noi, în legătură cu modul în care privim și protejăm mediul înconjurător, mai ales în marile orașe.
Asociația Divers, prin programul ”Academia femeilor”, a participat de fiecare dată când Radio Tg. Mureș a organizat această acțiune de ecologizare a malurilor Mureșului.
Președintele asociației, Koreck Maria, speră că ințiativa va determina tot mai mulți cetățeni să nu mai polueze râul Mureș, dar și municipiul reședință de județ:
Sper că tot mai mulți vor conștientiza ce valoare reprezintă râul Mureș. Noi tot am avut discuții, că de ce curățăm după alții și că ar trebui făcută prevenție. Dar am ajuns la concluzia că, până la prevenție, trebuie să punem și noi, totuși, mâna, pentru ca ulterior să putem ieși, să ne bucurăm de natură. Măcar o dată pe an încercăm să curățăm. Sperăm că alții nu vor arunca din nou gunoaie și poate la anul nu o să avem nimic de făcut, ci doar o să ne bucurăm de natură și de întâlnirea cu prietenii.
Unul dintre punctele de atracție ale acțiunii vor fi cei 28 de tineri din partea Outward Bound care, aflați în bărci, vor ajuta de pe luciul apei la curățarea râului Mureș.
Acțiunea Radio Tg.Mureș ”Împreună curățăm” începe sâmbătă, la ora 11, iar punctul de întâlnire este în zona Șapte Plopi (zona BAC).
Partenerii Radio Tg.Mureș mai sunt Ecolect Mures, Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Mureș, ISU “Horea” Mureș, Teatrul Național Tg. Mureș, Ansamblul Artistic „Mureșul”, Bioeel, Mures Runners, Outdoor Experience, GoKart, Fundația Comunitară Mureș, Vibe, What`s in the box Production, Consiliul Județean Mureș, Primăria Municipiului Târgu Mureș, Mureş, Primăria Sâncraiu de Mureș, Outward Bound și Fundatia We care we grow.
Autor: Valeriu Russu