Inima îngheţată a lui Pluto ar ascunde un ocean subteran

Publicat de radiomures, 19 noiembrie 2016, 11:48
Analiza datelor misiunii New Horizons – în timpul căreia o sondă spaţială a survolat planeta Pluton în iulie 2015 – continuă să aducă multe surprize şi contribuie la elucidarea misterelor planetei pitice. Cercetătorii erau intrigaţi de înclinarea planetei şi se întrebau de ce zona strălucitoare în formă de inimă de pe suprafaţa lui Pluto este orientată în permanenţă în opoziţie cu luna sa, Charon. Două studii noi publicate pe 16 noiembrie în revista „Nature” încearcă să ofere răspunsuri: mişcarea de mii de ani a planetei pe axa sa “probabil că nu ar fi fost posibilă fără existenţa unui ocean subteran”, informează site-ul de specialitate.
Cercetătorii estimează că acest ocean s-ar afla la o adâncime cuprinsă între 150 şi 200 de kilometri, sub suprafaţa îngheţată a lui Pluto. “Dacă aşa stau lucrurile, atunci înseamnă că oceanele din sistemul solar extern sunt ceva comun şi alte corpuri celeste de o mărime asemănătoare cu cea a planetei Pluto au oceane subterane”, a explicat pentru Scientific American Francis Nimmo, cercetător la Universitatea California din Santa Cruz, şi principalul autor al unuia dintre cele două studii.
Pluto (numit adesea Pluton, mai ales în lucrări mai vechi) este o planetă pitică din Sistemul Solar, a doua ca masă după Eris şi, ca volum, cea mai mare planetă pitică. A fost descoperită în anul 1930 de către astronomul american Clyde William Tombaugh.