Îngrijorări cu privire la vacanța prelungită a elevilor
Publicat de Corina Muntean, 2 aprilie 2021, 12:49
Societatea Academică din România, alături de asociații de elevi și părinți, dar și de organizații precum Salvați Copiii și World Vision România, fac un apel public către premierul României și ministrul Educației pentru începerea cursurilor din anul școlar 2021-2022 la data de 1 septembrie 2021. De asemenea, se dorește prelungirea anului școlar.
Potrivit textului, România este una dintre cele 3 țări care au cele mai puține zile de școală din Europa: în jur de 165, la fel ca Malta și Albania.
Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, Iulian Cristache, este de părere că luna de vacanță care începe astăzi nu va reduce riscul infecției cu COVID 19:
Personal nu înțeleg de ce, și pentru ceilalți ani, nu se putea continua activitatea în online. Explicația, cel puțin la acel moment, a fost că se încearcă reducerea mobilității. Sub nicio formă nu se reduce mobilitatea, mărind vacanța, mai ales că suntem în perioada vacanțelor de Paști, de sărbători, intrăm într-un regim termic plăcut, având în vedere că venim după 4-5 luni de iarnă și de tot felul de condiții de restricționare, cum avem acum și intervale orare, deci, cu certitudine, vacanța nu va reduce mobilitatea, ba din contră, va crește mobilitatea. Și atunci nu trebuia modificată structura anului școlar.
În ceea ce privește materia pierdută, Iulian Cristache spune că, pentru clasele terminale, aceasta era imposibil de recuperat:
În momentul în care îi bagi în vacanță cu o lună de zile înainte, și mă refer în special la cei care vor avea examene, ei nu mai pot recupera această materie. Dacă pentru ceilalți ani de studiu, putem considera o pierdere de nivel de competențe pe o perioadă scurtă, dacă se fac acele acțiuni remediale și dacă, din toamnă vom reuși să reluăm școala 100% față în față, fără să mai existe condiții, în baza unor programe făcute de profesori, în baza unor evaluări inițiale, în baza unor planuri individuale de acțiune, atunci se poate recupera ce s-a pierdut. Dar acești copii de clasa a VIII-a și a XII-a nu mai aveau când să recupereze, pentru că peste 3 luni de zile aveam examenele naționale.
Nici elevii nu sunt prea încântați de vacanța prelungită.
Președintele Consiliului Județean al Elevilor Mureș, Antonia Vlad, este îngrijorată că o vacanță prea lungă ar putea duce la pierderi de materie:
Considerăm că nu ar fi cel mai oportun moment dar, considerând condiția în care ne aflăm și contextul pandemic, credem că este o decizie destul de bună, având în vedere că, de exemplu în liceul meu, sunt tot mai multe cazuri în clasa a VIII-a, pentru că în pauze nu se respectă normele de curățenie, cum ar fi trebuit să se respecte. Sperăm totuși să nu ne lungească vacanța până în vară, să nu pierdem materie.
Elevii şi preşcolarii au intrat de astăzi în vacanţa de primăvară, o vacanţă mai lungă – până în 4 mai pentru cei mai mulţi dintre ei.
Excepţie fac clasele terminale pentru care programul rămâne cel iniţial, cu două săptămâni de vacanţă – pentru sărbătorile pascale catolice între 2 şi 11 aprilie şi pentru sărbătorile pascale ortodoxe între 30 aprilie şi 9 mai. Ei vor face cursuri online între cele două vacanţe.
Examenele de evaluare națională și bacalaureat vor avea loc la datele deja stabilite, respectiv 22-25 iunie probele scrise ale Evaluării Naţionale și 28 iunie – 1 iulie pentru Bacalaureat.
Raluca Creț