Îngrijiri paliative la domiciliu, oferite de Spitalul Clinic Județean Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 30 martie 2023, 13:03
Spitalul Clinic Județean Mureș este unul dintre cele 8 spitale din țară în care va demara un proiect pilot de oferire a îngrijirilor paliative la domiciliu.
Proiectul este finanțat cu fonduri europene și este așteptat să demareze anul acesta, iar pe termen lung ar putea fi extins la nivel național.
Managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Ovidiu Gârbovan, a precizat că spitalul mureșean a fost selectat ca centru pilot și pentru faptul că este singurul din județ care deja oferă îngrijiri la domiciliul pacientului.
Noi avem din timp experiență pe îngrijiri la domiciliu, avem Clinica de Oncologie. Paleația se referă și la alți bolnavi care ajung în stadii de paleație, bolile generative, bolile cronice, în final, pot ajunge în stadii de paleație și, prin acest program, practic, de inițiere, se va încerca, sper și cred, să se dezvolte, la nivel național, un program de îngrijiri paleative la domiciliu, pe care, de fapt, toate țările civilizate îl au și îl promovează în binele pacientului.
Echipa este deja formată și poate începe oricând activitatea, a arătat dr. Ovidiu Gârbovan:
Nu scoatem pacientul din confortul familial, ci personalul medical, echipa noastră medicală, va merge la domiciliu, acolo unde va iniția tratamentul sau manevrele chirurgicale sau alte manevre medicale care se impun, în funcție de cazuistica respectivă. Avem toată structura de personal formată deja, avem un compartiment de îngrijiri paliative în structura spitalului, a cărui activitate a fost relativ suspendată pe perioada pandemiei și din cauza modificărilor și renovărilor care au avut loc la nivelul Clinicii de Oncologie. Personalul este calificat, am realocat fonduri pentru personalul care a vrut să facă aceste cursuri de îngrijiri la domiciliu, din personalul existent.
Proiectul “Creșterea capacității instituționale pentru dezvoltarea națională coordonată a îngrijirilor paliative și îngrijirilor la domiciliu” are o valoare estimată de 28,2 milioane lei și este finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020.
Pe lângă centrele pilot, proiectul va produce și studii, metodologii, instrumente de lucru, programe educaționale pentru creșterea capacității instituționale la nivel central și local în România în acest domeniu.
Raluca Creț