Ingrediente locale în gastronomie de nivel înalt, la festivalul ”Taste of Transylvania”
Publicat de Uifalean Cristian, 4 septembrie 2023, 16:11
Organizatorii festivalului reiau conceptul cu care ediția de anul trecut a avut succes. În acest an, ”Taste of Transylvania”se desfășoară în intervalul 14-17 septembrie, în satul harghitean Boroș, comuna Lunca de Sus, într-un format extins.
Kozma Mónika, președintele Fundației Pro Economica, coorganizator al Festivalului, a explicat că la workshop-uri vor fi prezenți chefi renumiți, din țară și străinătate:
Ne-am gândit să invităm chefi de renume, să atragem cât mai mulți tineri, ca să devină și ei bucătari buni, unde cei cu exeperiență demonstrează cum se prepară o mâncare bună, sănătoasă, doar din produse locale. Anul acesta o să organizăm și workshop-uri cu chefi cu stea Michelin, pentru ca să putem repoziționa gastronomia transilvăneană pe plan internațional.”
Pentru a promova și ocroti ingredientele și tradițiile gastronomice specifice regiunii, organizatorii interzic folosirea în cadrul festivalului de ingrediente exotice, produse animale sau vegetale, inclusiv condimente ce nu aparțin arealului autohton.
Kozma Mónika mai spune că unul din obiectivele urmărite este acela de a crea un festival care să genereze cât mai puțin deșeuri posibil.
Pe lângă standurile care prezintă specialitățile culinare ale restaurantelor de renume, festivalul va găzdui și discuții pe teme de actualitate, precum produsele forestiere, posibilitățile de dezvoltare a turismului din Transilvania și siguranța alimentară.
Autor: Valeriu Russu