Infracţiunea de abuz în serviciu trebuie menţinută în Codul Penal românesc
Publicat de radiomures, 3 martie 2018, 16:55
Ea reprezintă un instrument juridic important de identificare şi cercetare a funcţionarilor care se află în spatele unor grupuri infracţionale ce deturnează fonduri publice, afirmă procurorul general al României, Augustin Lazăr.
Într-un interviu acordat Agerpres, el a explicat cum funcţionează mecanismele de fraudă în sistemuol de achiziţii publice:
Iei un om cu o cultură modestă, îi promiţi că îl faci om de afaceri, îl pui administrator la o societate pe care tu o butonezi din spate, prin acea societate faci o mulţime de fraude, iar când e să fie, omul acela este cel care trebuie să răspundă pentru o mulţime de lucruri. În raportul MCV se reţine că nu s-a învăţat din experienţă. Ba da, eu zic că au învăţat cei care s-au expus şi pentru acest motiv îi expun pe alţii. Este o manieră cinică de a comite infracţiuni folosind alţi oameni care să fie sacrificaţi atunci când legea penală se pune în aplicare.
Jumătate dintre dosarele aflate pe rolul DNA sunt legate de fraude în achiziţiile publice şi se încadrează la abuz în serviciu, a mai precizat procuroul general.