Infracţionalitatea cibernetică
Publicat de Corina Muntean, 26 august 2024, 11:00
Într-o lume tot mai globalizată și tehnologizată este de așteptat ca și furturile de date și amenințările online să crească. Potrivit experților, infracţionalitatea cibernetică ar urma să coste anul viitor companiile mii de miliarde de dolari.
Infracţionalitatea cibernetică ar putea costa companiile 10,5 trilioane sau 10500 de miliarde de dolari, în 2025. Potrivit unui articol publicat, recent, pe blogul de specialitate al producătorului de soluţii antivirus Eset, această sumă ar include profiturile realizate de către hackeri globali prin diferite mijloace, de la simpla fraudare a unui consumator, până la santajul derulat asupra unui spital, căruia i-au perturbat activitatea operaţională.
„Evoluţia ransomware-ului este un prim exemplu de amenințare: de la extorcarea consumatorilor sau a dispozitivelor individuale, până la perturbarea unor afaceri întregi prin extragerea datelor şi ameninţarea că le vor vinde sau expune public şi chiar şantajarea unei companii cu raportarea unui incident de scurgere de date, către organisme de reglementare, atunci când au refuzat să plătească o răscumpărare. Infractorii cibernetici, sau cel puţin unii dintre ei, sunt inovatori în gândirea lor şi antreprenori când vine vorba să facă profit.”, explică specialistul în securitate cibernetică Tony Ascombe, în materialul citat.
Potrivit acestuia, ameninţarea la adresa afacerilor este reală, iar un exemplu în acest sens este recentul atac de ransomware asupra companiei Change Healthcare, care a determinat compania-mamă să raporteze că incidentul i-a costat 900 de milioane de dolari, dar se aşteaptă să ajungă la 1,6 miliarde de dolari.
Aceste cifre sunt înfricoşătoare şi, în timp ce întreprinderile ar putea fi capabile să absoarbă aceste costuri, business-urile mai mici s-ar putea afla în situaţia dificilă de a nu supravieţui financiar unui astfel de incident.
Organizaţiile mai mici nu sunt în niciun caz imune la atacurile cibernetice; de exemplu, Şcoala Finham Park situată în Coventry, Marea Britanie, ce educă un număr semnificativ de elevi (1.500), a fost lovită de trei ori de atacatori cibernetici.
În acest context, tot mai multe întreprinderi şi organizaţii mici apelează la asigurarea de risc cibernetic, atât pentru a se proteja împotriva costului unui eventual incident cibernetic, cât şi pentru a utiliza serviciile extinse post-incident pe care asiguratorii le oferă.
Totodată, asigurarea cibernetică ar putea să le semnaleze infractorilor cibernetici că organizaţia este dispusă să plătească răscumpărări, întrucât este asigurată, este de părere specialistul.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.