”Informare acasă! Siguranță în lume!”

Publicat de Corina Muntean, 15 iunie 2018, 17:05 / actualizat: 15 iunie 2018, 21:22
Este titlul unei campanii de informare derulată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, care organziează întâlniri de informare cu reprezentanții sistemului de învățământ preuniversitar și superior.
Campania își propune informarea cetățenilor români asupra riscurilor la care se pot expune odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studii sau de a se stabili în afara granițelor României.
Caravana s-a oprit astăzi la Tîrgu-Mureș, la Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” din Tîrgu Mureș, unde au fost prezenți directorii din unitățile de învățământ liceal, cadre didactice diriginți ai claselor a XI-a și a XII-a din județul Mureș.
Lilla Debelka, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.
Noi considerăm că un cetățean informat este un cetățean câștigat, întrucât are la dispoziție instrumentele necesare pentru a face față situațiilor dificile, fiind echipat cu informații care îi pot salva viața în caz de necesitate, prin solicitarea sprijinului autorităților competente din România și din țara de rezidență.”
Specialiștii au punctat câteva detalii care pot indica risc crescut de abuz din partea angajatorilor din străinătate.
Coordonatoarea Centrului Regional Tîrgu-Mureş al Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane, comisar şef de poliţie Cristina Gabriela Zaharia.
Pornim de la identificarea unui loc de muncă, este foarte important ca această identificare să fie pe urmă verificată. Avem ITM-ul, AJOFM-ul, care furnizează o listă actualizată a tuturor operatorilor economici, de aceea este important să verificăm dacă operatorul care ne propune un loc de muncă este și acreditat să facă acest lucru. Al doilea foarte important pas ar fi încheierea unui contract de muncă. Este necesar să fim atenți la clauzele care sunt inserate acolo, pentru că pot fi inserate clauze de genul și alte activități la cererea angajatorului care, din păcate, pot ascunde situațiile de trafic. Niciodată să nu acceptăm oferte pentru muncă la negru pentru că aceasta nu ne oferă niciun fel de garanție.”
În județul Mureș mai multe persoane s-au adresat Inspectoratului Teritorial de Muncă pentru nereguli în contracte, a arătat inspectorul șef adjunct, Eva Man.
Au existat la nivelul ITM sesizări privind neconformități cu privire la încheierea contractului de mediere, care este un contract civil și nu întotdeauna ține de competențele ITM. Am avut sesizări și pe situații de nerespectare a clauzelor. În general, cei care aleg să plece printr-o formă legală, prin agenții de plasare a forței de muncă, aceștia sunt ocrotiți de capcanele care pot să își aștepte în afara granițelor.”
Proiectul se va derula în două etape, prima în lunile mai-iunie, destinată tinerilor, iar a doua în perioada septembrie-octombrie, destinată persoanelor adulte. Campania se va desfășura la nivelul celor 41 de județe ale României.
Raluca Creţ