Inflația a luat-o la galop, împinsă fiind de creșterile de preț din toate ramurile de activitate
Publicat de Corina Muntean, 24 februarie 2022, 09:24
Cifrele oficiale spun că la ora actuală, pe un salariat îl costă circa 100 de lei/ lună ca să acopere creșterea de prețuri, iar pe un pensionar 80 de lei, lunar.
Costul inflației pentru o familie medie din România (doi adulți și un adolescent) este de circa 250 de lei lunar, fiind evident diferit în cazul în care familia e compusă din șomeri, salariați sau pensionari. În cazul unei familii de salariați, costurile urcă la aproape 300 de lei (pentru același coș de produse), inflația ”costând”diferit în mediul urban și cel rural. Datele au la bază structura coșului de consum calculată de INS (pe baza Anchetei Bugetelor de Familie), aplicând indicii prețurilor de consum pentru fiecare categorie de produse în parte, conform unei analize realizată de Hotnews.
Conform datele INS, cheltuielile lunare de persoană cu mărfurile alimentare, nealimentare și cu plata serviciilor sunt de 1279 de lei la oraș și de 795 de le în mediul rural. Dacă se aplică coeficienții de inflație, plusul de cheltuieli lunare exprimate în lei/lună/persoană sunt de 98,1 lei în mediul urban și de 65, 17 lei în mediul rural. Dacă presupunem că în familie sunt 4 membri, costul lunar al inflației în cazul unei familii de 4 persoane se apropie de 400 de lei la oraș și depășește 250 de lei la sat. Calculele țin cont de faptul că nivelul taxelor/impozitelor rămâne constant, la fel ca și contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii. Dar aceste calcule sunt făcute pe baza unor date statistice preluate și prelucrate acum mai bine de o lună. Prețurile sunt însă în continuă schimbare, iar datele de luna viitoare vor consemna, cu siguranță costuri mai ample cu inflația. Deja BNR a prognozat o inflație anuală de 9,9 % și una de 11,2 % la finalul semestrului II, ceea ce, dacă se confirmă prin rezultate statistice va schimba calculele amintite. Astfel, inflația va ajunge la două cifre în lunile următoare, fiind cel mai mare nivel din ultimii 18 ani și dublă față de anul trecut.
Problema este nu doar că prețurile produselor și serviciilor cresc neîncetat ci că ele se antrenează unele pe altele în creștere, generând un cerc vicios, al cărei victimă sigură este cetățeanul român. Dar, inflația trebuie văzută nu ca un număr unic care se aplică întregii economii, ci un factor care influențează diferit viața fiecăruia din noi. Creșterile de prețuri sunt resimțite diferit, din simplul motiv că fiecare din noi cheltuim banii pe lucruri diferite, în funcție de nevoi și venituri. Prețul țigărilor este foarte important pentru fumători, al scutecelor îi afectează mai ales pe cei care au copii mici, iar prețul benzinei reprezintă un cost semnificativ pentru cei care fac naveta sau au businessuri la distanță. Așa încât, cu siguranță că sunt și acum salariați și chiar pensionari care resimt inflația la o valoare mai mare de 100 de lei pe lună.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.