Înfiinţarea „DNA-ului pădurilor” este privită cu suspiciune de forestieri

Publicat de Corina Muntean, 29 iunie 2020, 13:48
Apariția legii de înfiinţare a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, o unitate de parchet ce va ancheta tăierile ilegale de păduri, e privită de Garda Forestieră ca o suprapunerte de competențe.
Directorul Gărzii Forestiere Bașov, Ioan Sandu Mihalte, susține că ar trebui insistat pe partea juridică a terenurilor, pentru că inexistanța unui cadastru al pădurilor blochează accesarea de fonduri europene:
Oricum deja este o suprapunere, toată lumea are competență, jandarmeria, are poliția, are garda forestieră, toate ocoalele silvice, mediul, și nu sunt bani nici pentru aceste instituții. De unde mai dă statul acesta pentru încă o altă structură? Avem procurori, avem poliție silvică – dacă e să se fure, pot să se facă 100 de structuri, că numai îi îngreunăm și pe cei care își fac treaba legal. Părerea mea e că mai mult încurcăm decât să descurcăm. Suntem într-o perioadă atât de grea, nu ne putem lua salariile nici cei care suntem acum angrenați în situațiile de față, și să mai înființăm alte structuri…
Directorul Direcției Silvice Mureș, Florin Petra este adeptul unificării acestor structuri de control silvic, pentru a le crește eficiența:
Este utilă apariția, însă dacă s-ar unifica toate aceste structuri de control, ar fi și mai util, cu Gardă Forestieră cu de toate, să fie una singură, că nu știm eficiența lor, fiindcă li se suprapun competențele în multe privințe, și aici am înțeles că vor fi specialiști în silvicultură. Așteptăm totuși apariția normelor de aplicare.
Între timp Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, o Hotărâre de operaţionalizare a Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos (SUMAL), scopul fiind stoparea tăierilor ilegale de lemn şi la transporturile ilegale.
Președintele Asociației Forestierilor din România, Ciprian Muscă, speră ca SUMAL să-și producă efectul scontat, mai ales că din 2008, de când a fost pus în funcțiune, sistemul a avut parte de numeroarse critici:
Ca puncte bune, remarcăm urmărirea transportului de lemne în timp real, faptul că nu vom mai fi obligați să introducem manual, de trei ori același aviz, acum va fi o introducere automată a datelor în sistemul informatics. Vor exista și acele trei fotografii pentru a se urmări mult mai ușor trasabilitatea lemnului. Însă asta nu împiedică furtul de lemne, iar pentru acest fenomen infracțional noi trebuie să acționăm strict în pădure, pentru a ne asigura că nu mai pleacă lemn recoltat illegal. Ideal ar fi ca paza pădurii să fie realizată de către structuri militarizate, poliție , jandarmerie, care au trupe, au mașini, au experiența pazei obiectivelor și a destructurării grupărilor infracționale.
Proiectul de lege de înfiinţare a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu – DIIM (DNA-ul Pădurilor) a fost votat în Senat cu 119 voturi pentru, niciun vot împotrivă şi 11 abţineri.
Legea urmează să intre la promulgare la președintele României.
Valeriu Russu