Infectările cresc alarmant în Mureș. În schimb, internările au scăzut
Publicat de Corina Muntean, 21 ianuarie 2022, 14:11
La Spitalul Clinic Județean Mureș, care tratează în clinicile de infecțioase, pneumologie și ATI cazurile severe de Covid-19, se observă o scădere a numărului de bolnavi internați.
În județul Mureș sunt peste 1.500 de cazuri active de îmbolnăviri și circa 150 de pacienți internați în spitale.
Puțini pacienți ajung și la ATI și nu mai sunt forme atât de agresive de boală ca în cazul variantei Delta, precizează managerul Spitalului, dr. Ovidiu Gîrbovan:
Față de lunile anului trecut, octombrie-noiembrie, numărul bolnavilor internați este mult mai mic. Astăzi, avem 32 de bolnavi SARS-CoV-2 pozitivi din care 6 sunt în terapie intensivă. Copii nu avem internați decât doi nou-născuți suspecți. Se observă de la sfârșitul anului trecut că numărul cazurilor care ajung în terapie intensivă este mult mai mic. Am avut zile întregi când nu am avut nici un deces pentru că nu aveam cazuri grave în terapie intensivă. În anii trecuți aveam 1, 2, 4 cazuri de decese pe zi…
Deși se fac puține secvențieri pentru a determina tipul de infectări la nivelul județului Mureș, medicii infecționiști pun diagnostic de Omicron pentru cele mai multe îmbolnăviri cu noul coronavirus.
Această variantă este mult mai contagioasă, în schimb dă o formă ușoară și se vindecă repede, mai spune managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Ovidiu Gîrbovan:
Noi, practic, în funcție de simptomatologie putem pune un diagnostic prezumtiv de infectare cu Omicron. Dacă în varianta Delta avea afectare pulmonară rapidă și masivă, aici avem o afectare doar la nivelul căilor respiratorii superioare, cum este un guturai. Rinoree, deci curge nasul, o jenă în gât și, eventual, o tuse, în marea majoritate subfebrilități, mai rar este febră înaltă. La copii mai apar și tulburări digestive. Cazurile internate sunt și ele mai puțin grave, în special dacă sunt și vaccinați. Mai mult sunt internați cei care au și alte patologii, comorbidități.
Și la nivel național se observă o creștere a numărului de infectări, în ultimele 24 de ore fiind aproape 20.000 astfel de cazuri.
Totuși, potrivit unei analize a Ministerului Sănătății, la circa 16.000 de infectări, în octombrie anul trecut, se înregistrau peste 400 de decese pe zi și 1.800 de pacienți erau în ATI.
La această dată, în ATI sunt internați circa 560 de pacienți iar numărul zilnic al deceselor a scăzut de 10 ori.
Cristina Bulbescu