Industria turismului online se va dubla

Publicat de Corina Muntean, 5 noiembrie 2019, 11:05
Cifra de afaceri generată de industria turismului online, la nivel mondial, s-ar putea dubla față de 2014, în condițiile în care prețurile pachetelor turistice oferite în mediul online sunt foarte competitive. Ținând cont de tendința de digitalizare a activității, Ministerul Turismului a decis să acceseze fonduri pentru crearea registrelor electronice privind unităţile de cazare de la noi din țară.
În comparaţie cu anul anterior, în 2019 volumul vânzărilor online de pachete turistice a crescut cu 292%, în timp ce preţul unui pachet turistic din mediul virtual a crescut cu doar 4% la nivel comparativ cu 2018. În acelaşi timp, tariful plătit pentru un pachet turistic cumpărat din mediul offline, adică dintr-o agenţie de turism fizică, s-a majorat cu 22%, în acest an faţă de anul anterior. Potrivit site-ului SaleCycle.com, la nivel mondial, industria turismului online a crescut, de la an la an, iar în 2020 se estimează că afacerile vor ajunge la 817,94 miliarde de dolari, cu 346 de miliarde de dolari mai mult faţă de anul 2014. Datele Eurostat certifică o creştere accelerată a cumpărăturilor de bunuri şi servicii din mediul online, de către categoriile cu vârste între 16 și 24 ani, o parte dintre aceştia orientându-se şi către cumpărarea de bilete de avion şi rezervarea hotelurilor în străinătate folosind site-uri specializate. Conform SaleCycle.com un sejur petrecut în preajma Revelionului în destinaţii de lux precum Thailanda, Mexic, Bali, Cuba sau Sri Lanka costă între 1.041 şi 1.391 de euro/persoană, iar în destinaţii ca Singapore, Mauritius, Seychelles, Maldive, Republica Dominicană sau Zanzibar, preţurile variază între 1.376 şi 2.734 de euro/persoană. De asemenea, în altă perioadă a anului, preţurile pentru pachetele turistice având aceleaşi destinaţii scad chiar şi de 2-3 ori, ajungând să coste între 621 şi 1.044 de euro.
Având în vedere tendințele mondiale de dezvoltare a ofertelor turistice în mediul virtual, Ministerul Turismului a decis să semneze un contract de finanţare din fonduri europene nerambursabile 100%, privind eficientizarea activităţilor de autorizare şi control, dar şi de digitalizare a activităţii instituţiei, în valoare de 11,8 milioane de lei. Proiectul permite totodată crearea registrelor electronice privind unităţile de cazare clasificate, a agenţiilor de turism, patrimoniului turistic, dar şi cel al numărului de turişti cazaţi în unităţile de cazare din România. Vor exista astfel date concrete privind circulaţia turistică din ţara noastră, asigură oficialii ministerului.
În sfârșit, în acest mod România va putea să îşi creioneze strategii concrete din punct de vedere turistic bazate pe informaţii reale şi colectate în timp util, pentru a-și asigura venituri mai mari din acestă activitate.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Surse: www.agerpres.ro, www.SaleCycle.com