Industria ospitalității va putea să-și revină după criza COVID-19?

Publicat de Corina Muntean, 11 februarie 2021, 10:52
Anul trecut a consemnat cea mai grea lovitură pe care industria ospitalității o putea primi. Peste 70 de mii de angajați au plecat, pierderile fiind apreciate de organizațiile patronale la peste 7 miliarde de euro.
Din cauza pandemiei, chefii și antreprenorii din ospitalitate care nu au renunțat la pasiune și la afacere, au învățat să creeze meniuri și specialități mai mult pentru food-delivery decât pentru săli. Provocarea anului 2021 constă în costul, timpul de preparare și capacitatea ca meniul să fie transportat fără a i se modifica esențial structura.
Întrebarea momentului este dacă într-adevăr industria ospitalității va putea să-și revină după criza Covid-19, mai ales că restricțiile referitoare la distanțarea socială se vor ridica în etape. Florin Maxim, fondatorul Hospitality Culture Institute, primul institut independent de cercetare, training și consultanță în domeniul ospitalității din România spune, potrivit publicației Profit.ro, că cel mai dăunător factor extern pentru sector în 2020 nu a fost pandemia, ci indiferența statului față de sectorul economic, mergând până la decizii nemaîntâlnite nicăieri în lume: oprirea sectorului ospitalității pe o perioadă nedeterminată. Pe de altă parte, cel mai bun lucru din 2020 a fost “curățarea” industriei.
Cei care au fost doar pasageri, investiții care și-au dorit un tun sau un activ de show-off au închis afacerile și probabil nici nu se gândesc foarte devreme să redeschidă. „Cafeneaua unei prietene”, „restaurantul soțului”, „hotelașul lu’ ăla mic” sunt afaceri ce au dispărut în martie/aprilie 2020 fără urmă de speranța pentru revenire. Marii câștigători ai pandemiei sunt de departe cei din turismul intern, arată Florin Maxim. România autentică, ignorată de ministere și de asociații patronale timp de 30 de ani, atenția fiind furibundă și total greșit ațintită asupra incoming-ului, a câștigat în ultimul an cât pentru cinci ani.
Cel mai mare dar pe care virusul l-a făcut României au fost românii care și-au redescoperit țara. De asemenea, au câștigat restaurantele mici și medii care au reușit să se adapteze repede pentru delivery și take-away, cu o prezență mai mult online decât offline. Florin Maxim crede că 2021 aparține inovatorilor, pentru că vor fi lansate branduri noi, concepte noi. 2021 este anul digitalizării și al performanței operaționale, anul în care hotelurile vor descoperi marketing-ul. Cantinele vor merge pe concepte noi de calitate nu cantitate și vor migra către zona de retail food, ready-to-cook – gata de pregătit.
O zonă în care deja acționează unitățile Fast-food, cele care au cel mai mult loc pentru inovare. Iar în nișa de pensiuni se va trece din ce în ce mai mult spre turismul experiențial, cu cazare, mâncare cu specific locală, trasee, cai, activități pentru recreative.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: Profit.ro